Prvi vikend u veljači tradicionalno je rezerviran za najslađu manifestaciju Bjelovarskog sajma, Pčelarski sajam koji se baš poput svoje starije i veće braće, Proljetnog i Jesenskog sajma, može podičiti atributom međunarodni. Sajamski prostor u Gudovcu tako će u subotu, 6. veljače i nedjelju, 7. veljače ponovno “okupirati” izlagači i posjetitelji iz Hrvatske i inozemstva. Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma, potvrdio je interes izlagača ne samo iz obližnjih država poput Slovenije i primjerice, BiH, već i onih malo daljih – Ukrajine, Njemačke i Poljske, što svakako govori i o sve kvalitetnijem položaju Pčelarskog sajma na međunarodnoj karti specijaliziranih sajmova.
Unaprijeđena i vodovodna infrastruktura
– Očekujemo da će broj izlagača u najmanju ruku biti jednak prošlogodišnjem, a velika je vjerojatnost i da će ga nadmašiti – poručuje Posavac. S obzirom da se najveći hrvatski sajam pčelinjih proizvoda i opreme održava tijekom hladne i hirovite veljače, pa je tako bilo i godina kada su otvorenja ostala zapamćena po snijegu, pa i mećavama, izlagači i posjetitelji svakako će cijeniti najnovije ulaganje. Naime, u Halu 8 uvedeno je plinsko grijanje, investicija “teška” 250 tisuća kuna koja će, Bjelovarskom sajmu omogućiti ne samo ugodniji boravak i, turističkim rječnikom, omogućiti produžetak sezone. Popisu investicija koji je iz godine u godinu sve duži, valja pribrojati i drastično poboljšanje vodovodne infrastrukture. Naime, Bjelovarski sajam odnedavno više nije “osuđen” na arteške bunare, već uživa sve blagodati javnog vodoopskrbnog sustava.
– Imamo kompletnu hidrantsku mrežu pa više ne moramo strahovati od nestašica vode, a i protupožarna zaštita nam je na jednoj mnogo većoj razini. Usto, vodovodna mreža neophodna nam je kao podloga za neke druge projekte koje pripremamo – govori Posavac. Nezaobilazna komponenta svakog gudovačkog sajma, pa tako i Pčelarskog, svakako je onaj edukativni dio. Pčelari su i inače poznati kao najeduciraniji poljoprivrednici koji konstantno prate međunarodne trendove u pčelarstvu. S time na umu, Uprava Sajma i ovog puta potrudila se dovesti relevantne stručnjake koji će držati predavanja i organizirati okrugle stolove na najaktualnije teme u pčelarstvu.

Niz pčelarskih predavanja u HGK

Pčelarski sajam od ove godine intenzivirao je suradnju s Hrvatskom gospodarskom komorom. Tako će se u subotu, 16. siječnja u Velikoj dvorani bjelovarske Komore s početkom u devet sati ujutro održati niz stručnih edukacija o modernom pčelarstvu. Predstavnici Savjetodavne službe BBŽ tako će tematizirati Nacionalnu omotnicu za pčelare, EU fondove, tehnologiju pčelarenja, a izložit će i cjelogodišnji program praćenja i suzbijanja varoe. Predavanja će održati i predstavnici Uprave zaa veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog pčelarskog sajma i Agronomskog fakulteta iz Zagreba.
– Neprestana edukacija pčelara vrlo je značajna za razvoj pčelarenja u Hrvatskoj, ali i za samu promociju tog područja rada. Županijska komora Bjelovar potiče razvoj domaćih, zdravih i prirodnih proizvoda – poručuje Igor Brajdić iz HGK.