20. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam održan prošli vikend ispunio je sva očekivanja, u broju izlagača, posjetitelja i ponudi općenito. Na zadovoljstvo vlasnika Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, nastojanja i planiranja da tvrtka Bjelovarski sajam bude proizvod koji je poznat u svijetu postaje činjenica, a rezultat je vidljiv na međunarodnoj razini. Potvrđuje to i izaslanstvo Ministarstva poljoprivrede Republike Kine, peta je to zemlja u svijetu po poljoprivredi, a zamjenik ministra poljoprivrede Qu Dongy oduševljen je Hrvatskom i Bjelovarskim sajmom. Upravo u Hrvatsku došli su s odlučnom namjerom razvijanja suradnje, a na Bjelovarskom sajmu s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede RH potpisali su Akcijski plan o suradnji na području poljoprivrede za ovu i iduću godinu.

Ponovno raste broj prodanih ulaznica

No, na ovom sajmu brojnost poslovnih izaslanstava bila je veća nego inače. Uz Kinu, tu su predstavnici iz Španjolske, Češke, Mađarske i drugih zemalja, njih 15. Ove godine s većim brojem gospodarstvenika, poljoprivrednika i obrtnika predstavila se Istra.
Ovogodišnja 20. Proljetna manifestacija ostvarila je porast od prodaje ulaznica u odnosu na prošli 19. Proljetni međunarodni sajam za 17,4 posto. Najveći porast posjetitelja zabilježen je u subotu, 26,6 posto. A nedjelja je i dalje ostala najposjećenija po broju posjetitelja.
Proljetni sajam obuhvatio je cjelokupan program poljoprivredne mehanizacije brojnih robnih marki, zaštitnih sredstava za bilje, sjemenje. Upravo na ovoj priredbi izlagači su se predstavili zanimljivim programima za posjetitelje, ali i novitetima u poljoprivredi, pogotovo u dijelu manifestacije Drvni svijet. Poljoprivredni strojevi, šumarska mehanizacija i traktori domaće proizvodnje mjesta su na kojemu su se najviše zadržavali posjetitelji. Sajam je i ove godine središnje mjesto komunikacije i trgovine u regiji.

HEP se ispričao zbog nestanka struje

Prekid isporuke električne energije u tijeku prijepodnevnih sati u petak, 31.03.2017. na sajamskom prostoru Gudovac uzrokovan je kvarom zaštitnih uređaja energetskog transformatora koji napaja cijeli sajamski prostor. Postrojenje, odnosno komponente postrojenja o kojima je ovdje riječ u nadležnosti su Elektre Bjelovar koja ih ugrađuje i održava. Nažalost, ovakvi događaji posve su slučajnog karaktera i ne možemo ih predvidjeti u smislu stopostotne prevencije, stoji u priopćenju Hrvatske elektroprivrede.

Elektra Bjelovar je u posljednjih šest mjeseci ulagala dodatne napore kako bi se u svakom smislu, kako regulatornom tako i kvalitativnom poboljšala situacija s elektroenergetskom infrastrukturom u vlasništvu Elektre Bjelovar i Bjelovarskog sajma kao kupca, a koja se nalazi na sajamskom prostoru. Elektra Bjelovar upravo zbog prevencije mogućih nepovoljnih događanja zamijenila je kompletno postrojenje primarne i sekundarne opreme stare više od 30. godina novim sklopnim aparaturama naponske razine 10(20) kV i 0,4 kV, sve u cilju podizanja kvalitete opskrbe električnom energijom u sljedećem višegodišnjem periodu, pojašnjavaju iz HEP-a.

– Uz dužnu ispriku vama kao vrijednom organizatoru izvrsnih sajamskih manifestacija, pretpostavljamo da ovaj događaj neće zasjeniti našu dobru suradnju te da ćemo u suradnji s vama nastaviti s aktivnostima na daljnjem unaprjeđenju elektroenergetske infrastrukture na sajamskom prostoru u Gudovcu – stoji u priopćenju koje potpisuje direktor bjelovarske Elektre, mr. sc. Mladen Modrovčić.