Pčelari iz Pčelarske udruge Bilogora zahvaljujući financijskoj potpori Bjelovarsko-bilogorske županije nedavno su boravili na stručnom putovanju na otoku Krku, gdje su razmijenili iskustva s tamošnjim pčelarima. Bilogorski pčelari, njih 49, posjetili su pčelare Udruge pčelara “Kadulja” s otoka Krk u mjestu Punat.

U prekrasnom ambijentu nekadašnje uljare za proizvodnju maslinovog ulja, a sada galerije “Galerija toš” nakon uvodnog pozdrava i kratkog predstavljanja udruge pčelara “Kadulja” otok Krk uslijedilo je predavanje Dražena Lušića s Medicinskog fakulteta u Rijeci o patvorinama i lažnom medu. Bilogorski pčelari tamo su naučili kojim se sve metodama i načinima proizvodi lažni med koji dovodi potrošače u zabludu, a pčelarima smanjuje prostor za prodaju jer cijena proizvodnje domaćeg meda ne može konkurirati cijeni uvoznog lažnog/patvorenog meda.

U raspravi koja je uslijedila nakon predavanja rodila se ideja o degustaciji patvorenog i „originalnog” meda na pčelarskim manifestacijama, kako bi potrošači na jednom mjestu mogli osjetiti razliku u kvaliteti.

– Javni pozivi za financiranje udruga iz područja poljoprivrede omogućuju organizaciju edukativnih putovanja na kojima se stvaraju nova pčelarska prijateljstva, razgovori, razmjena mišljenja koja pridonose kvalitetnijem radu pčelara, pčelarskih udruga i županijskih saveza. Primorsko-goranski pčelarski savez vrlo je aktivan u izradi pčelarskih projekata koji promiću pčelarstvo i proizvode od pčela. Izrazili su spremnost da svoja iskustva podijele s nama – sažeo je susret pčelara tajnik PU „Bilogora“ Bjelova Davor Taritaš.