Da se uz uporan rad, osluškivanje potreba tržišta i inovativnost može uspjeti dokazuje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Krce, ovogodišnji predstavnik Bjelovarsko-bilogorske županije za izbor prestižne nagrade “Zlata vrijedan” za najbolje obiteljsko gospodarstvo u 2019.

Riječ je o projektu koji već šestu godinu za redom provodi Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s medijima sve s ciljem promoviranja hrvatske poljoprivredne proizvodnje koju unatoč još uvijek brojnim teškoćama grade vrijedni i uporni poljoprivrednici.
Jednu takvu uspješnu poljoprivrednu priču već punih 12 godina gradi i Bjelovarčan Davor Krce, dokazujući da i mali OPG-i kao što je njegov mogu postati prepoznatljivi.

Plastenička proizvodnja povrća

Počašćen sam i zahvalan Županiji koja je prepoznala naš dugogodišnji uporan rad i upravo naš OPG predložila za izbor najboljeg poljoprivrednog gospodarstva. Već sam ulazak u završnicu tog natjecanja za naše malo obiteljsko gospodarstvo veliki je uspjeh – kratko je prokomentirao Davor Krce koji mirno dočekuje završnicu natjecanja koja će se održati krajem ovoga tjedna.

Na proizvodnim površinama obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u tijeku je berba povrća koje Krce proizvodi na 16 hektara otvorenog i gotovor 6 tisuća četvornih metara zatvorenog plasteničkog prostora.

Tradiciju poljoprivredne proizvodnje Davor koji je tada studirao agronomiju i njegov brat Alen strojar po struci naslijedili su od bake i djeda. Bio je to neveliki komad zemlje u poslovnoj zoni Lepirac u Bjelovaru gdje su braća krenula s proizvodnjom povrća i ratarskih kultura. Osluškujući potrebe tržišta postupno su uvodili novine, uspinjali se padali, ali odustajali nisu.

Učili smo u hodu, ispravljali uočene greške i bili uporni. Upornost se isplatila jer smo malo po malo učvršćivali svoje mjesto na lokalnom tržištu na kojem tijekom cijele godine nudimo svježe povrće s našeg poljoprivrednog gospodarstva tako da ove godine unatoč brojnim teškoćama planiramo proizvesti oko 40 tona raznovrsnog povrća – pojašnjava naš sugovornik koji već odavno posjeduje certifikat “Proizvodi hrvatskog seljaka”.

Grah, kojeg imaju zasađenog na površini oko dva hektara, zelje, kelj i mrkva uzgajaju se na otvorenome, a ostalo povrće od rajčica, paprike, krastavaca i niz drugih povrtnih kultura u plastenicima u kojima se proizvodnja odvija tijekom cijele godine. Polovina plasteničke proizvodnje je hidroponska, što podrazumijeva uzgoj u hranjivoj otopini bez zemlje. Kod ovakvog načina uzgoja uklanjanjem tla iz proizvodnje nastoji se izbjeći mjesto nastanka bolesti i rasta korova i postići precizna kontrola ishrane bilja. Tom tehnologijom i kontrolom proizvodnih uvjeta u plasteniku postoji mogućnost maksimalnog korištenja prostora uz minimalnu potrošnju vode i gnojiva.

Proizvodnja za poznate kupce

Pa iako svaka godina ima svoje specifičnosti, proizvodnja je u odnosu na prodaju manji problem. Godinama se borio naći svoje mjesto na još uvijek neuređenom tržištu na kojem cijene diktiraju veliki. No, upornost se isplatila. Naime, 80 posto proizvodnje obitelj Krce plasira poznatim kupcima.

-Uključeni smo u projekt “Bjelovarski doručak” koji je pokrenuo Grad Bjelovar s ciljem da lokalni poljoprivredni proizvodi budu zastupljeni u vrtićima i školama. Povrćem opskrbljujemo i domove umirovljenika, naše lokalne te neke zagrebačke restorane, tako da nam za prodaju na “kućnom pragu” ostaje tek 20-ak posto proizvodnje – pojašnjava Krce, koji će uskoro na tržište i s ekološki proizvedenim povrćem.

I do sada sam proizvodio povrće po ekološkim principima jedino što nisam registrirao OPG za eko proizvodnju. Sada sam u prelaznom razdoblju koje traje tri godine nakon kojeg ću moći kupcima ponuditi povrće koje će imati oznaku eko proizvoda. Bit će to novi iskorak u našoj proizvodnji koji će nadam se donijeti rezultate – zaključio je Davor Krce.

Foto – Štefan Brajković