Početkom godine trebala bi pristići konačna potvrda Europske unije kojom će jedan od poznatih sireva našega podneblja dobiti službeni naziv „Bjelovarski kvargl“ i time ujedno postati prvi sir iz Hrvatske s europskom potvrdom, najavljuje bjelovarska pročelnica za gospodarstvo Sonja Novak. Podsjećamo kako su prvi koraci obimnog i u pojedinim etapama mukotrpnog posla na dobivanju zaštitnoga znaka započeli 2005. godine u suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom, ali je daljnja provedba u očekivanju promaknuća počela pokazivati prve znakove posustajanja, da bi konačno ušla u završnu fazu. Istina, proteklo je podosta godina i to ponajprije stoga što su se u međuvremenu pisale stručne studije o razlici između našeg „kvargla“, podravske „prgice“ i međimurskog „turoša“, koje su dokazale kako je riječ o istim sirevima koji su po sastavu i načinu priprave ipak različiti.

Proizvodni certifikati

-Brendiranje kvargla na europskoj razini je druga faza očuvanja njegove autohtonosti jer je ovaj proizvod već zaštićen u Hrvatskoj. To istodobno ne znači kako će ga i nadalje spravljati svi koji poznaju recepturu njegove izrade, već predstoji certificiranje OPG-a kojim se jamči proizvodnja prema strogo utvrđenom tehnološkom procesu navedenom u specifikaciji proizvoda. Time se osigurava i naziv „Bjelovarski kvargl“, koji oni izvan ovog sustava neće moći koristiti u službenoj prodaji već svoj proizvod nuditi bez službene etikete. Razlog tome je isticanje razlika u kakvoći, ali i pridržavanje propisanih standarda izrade koji su priskrbili njegovo uvrštavanje u zaštićene proizvode, što će umnogome doprinijeti zanimanju mlađih proizvođača, ali i obogatiti našu turističku ponudu – kaže S. Novak.
Međutim, izdavanje certifikata nije besplatno, što znaju i mnogi proizvođači kojima će Grad Bjelovar, ujedno i partner u ovom projektu, u određenim iznosima pružiti podršku. Premda je cijena dobivanja „papira“ za proizvodnju „Bjelovarskog kvargla“ još uvijek nepoznanica, nekolicina sirara među kojima je i Đurđica Juranić kaže kako je riječ o nekih 10.000 kuna.

Mali stožac, puno truda

-Ipak se pokazalo kako sve ove godine rada u Udruzi „Bjelovarski kvargl“ nisu bile uzaludne, ali tek sada predstoji posao na popularizaciji ovoga sira koji je ponajviše omiljen među starijim kupcima, dok mladi gotovo i ne znaju da postoji. U našoj sirani radimo nekoliko vrsta kvalitetnih sireva od kojih kvargl čini tek deset posto ukupne proizvodnje, što dovoljno potvrđuje njegovu tržišnu zastupljenost. Stoga se mnogi čude na cijenu od 10 kuna, ne znajući kako je put tog malog stožca od mljekare do tržnice „dugačak“ osam dana, a sve valja napraviti vlastitim rukama. Receptura je uz neke nijanse poznata, a sastoji se od mlijeka, svježeg sira, slatke ili ljute crvene paprike s dodatkom luka, a potom slijedi sušenje i stavljanje na hladni dim – kaže Đurđica, dodajući kako predvorje brendiranja ovog proizvoda znači i budući izlazak na „velika“ tržišna vrata. Mnogi će zasigurno kazati kako nije riječ o nekoj posebnoj „mudroliji“, zaboravljajući činjenicu kako je iz tih jednostavnih pripravaka ipak nastao proizvod kojega će uskoro degustirati siroljupci širom Europe, i to s upečatljivim nazivom „Bjelovarski kvargl“.