Teško je u Bjelovaru sresti jednu te istu trgovinu na istom mjestu duže od godinu -dvije. Poslovni prostori vlasnike mijenjaju nemilice, a mnogi ih više nikada niti ne pronađu. No, u moru takvih primjera odudaraju Kinezi. Dok se domaći butici i trgovine pojavljuju i nestaju kao ptice selice, poznati trgovci s Istoka čine se žilavijima od mnogih. Doduše situacija u drugim hrvatskim krajevima baš i ne odaje isti dojam, no činjenica jest da u Bjelovaru gotovo svi posluju na istim adresama. Nekolicina vlasnika kineskih trgovina i dalje svoju robu nudi Bjelovarčanima, iako se na prvu čini da im prodaja prilično posustaje. S novom pošiljkom robe upravo se iz Kine vratio Fang Qang. Kaže, spojio je ugodno s korisnim pa je u svojoj zemlji dočekao i kinesku Novu godinu.

 Čist zrak

– Ovdje mi je jako lijepo i dobro nam ide. Čujem što Bjelovarčani traže pa nabavim i nema problema. Toliko sam tu dugo da mi već ne paše kada odem u Kinu. Kada dođem onamo, odmah se razbolim, a tu mi nije ništa – odmah nam je ispričao Fang. Kaže kako je obiteljski život odlično uklopio u svehrvatske prilike, a najviše mu gode odlasci na more iako, priznaje u ljetu prodaja malo opadne. To ga ne zabrinjava.

– Ovdje je i zrak čist, nema smoga. Sve je mirno i blizu je. U Bjelovaru živi gotovo cijela moja uža obitelj, jedino je kćerka u Kini i tamo ide u školu jer tu nema gdje učiti kineski jezik. Mlađi sin ide ovdje u vrtić i jako smo zadovoljni – priča Fang koji već pet godina živi i radi u Bjelovaru. Prethodne četiri živio je u Zagrebu. U njegovu trgovinu u bjelovarskoj Zagrebačkoj ulici, kaže, većinom dolaze mladi i ne primjećuje da ih je manje. On ne dijeli dojam Zagrepčana koji svjedoče da se kod njih kineske trgovine masovno zatvaraju. Poznaje mnoge zemljake i tvrdi da su stalno ovdje. Ne misli niti da su se možda Hrvati oparili pa da više ne kupuju bofl robu, niti da su možda toliko siromašni pa da nemaju niti za kineske stvari.

Hrvati prate modu

– Hrvati su OK. Prate modu i znaju se lijepo obući. Nastojimo imati i jeftiniju robu i onu za više novca i nemamo samo kinesku – objašnjava Fang razloge svog uspjeha. Rado se kaže i druži s Bjelovarčanima, a već se privikao i na našu hranu. Omiljeni su mu ćevapi, ali nije previše izbirljiv niti s drugim našim jelima