U bjelovarskom hotelu Central održan je potkraj prošlog tjedna još jedan, treći u nizu Salon inovacija. Posjetitelji su tako imali priliku upoznati se s 40-ak inovativnih proizvoda od kojih je većina osmišljena u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Spektar inovacija doista je bio širok – od alata i strojeva za poljoprivredu, preko ekoloških štednih svjetiljki, do fotonaposnih stanica, ali i Koprivka, sira s koprivom. Ovoga puta, zahvaljujući brojnim predavanjima, dodatno je naglašena ionako značajna edukativna komponenta. Na Salonu inovacija tako se slušalo i raspravljalo o suradnji dizajnera i proizvođača, tehnologijama i inovacijama za male i srednje poduzetnike, crowdfoundingu (grupnom financiranju) te mogućnostima i metodama komercijalizacije inovacija.
Prvo, pa muško
– Ove godine prvi put sam izlagao na Salonu inovacija, vjerujem da ću doći i sljedeće godine. Moja inovacija utemeljena je na “Krijesnici”, međunarodno priznatom patentu Vinka Rogine. Riječ je o elektroničkom sklopu namijenjenom kvalitetnijem radu i uštedi energije flourescentnih cijevi. Moja inovacija je u tome što sam “Krijesnicu” prilagodio rasvjeti za trgovačke centre, industrijske pogone i slično – pojašnjava Vladimir Batrenjak, jedan od bjelovarskih inovatora. Što se Salona tiče, smatra da je odaziv posjetitelja mogao biti i veći, no osobno je zadovoljan nastupom iz najmanje dva razloga. Upravo na Salonu dogovorio je posjet jednog zagrebačkog investitora zainteresiranog za ulaganje u njegove proizvode, a sa Sonjom Novak, pročelnicom Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Bjelovara razgovarao je o osnivanju udruge bjelovarskih inovatora.
Salon inovacija održan je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Udruge inovatora Hrvatske. Zlatko Kufner, predsjednik ŽK Bjelovar, u uvodnom govoru posebno je istaknuo važnost dolaska mladih na Salon inovacija, s obzirom da će upravo oni biti temelj budućeg razvoja gospodarstva. Antun Korušec, bjelovarski gradonačelnik, naglasio je kako Bjelovar ima uspješne inovatore koji su osvojili niz nagrada na prestižnom sajmu inovacija u poljoprivredu Agro Arca.
Dodana vrijednost
– Inovacije bitno utječu na razvoj, a nove tehnologije stvaraju dodanu vrijednost. Mi smo to prepoznali, a Grad Bjelovar otvoren je za inovacije, nove ideje i projekte bez kojih nema napretka – poručio je Korušec. Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs naglasio je kako inovacije predstavljaju sukus ukupnosti razvoja ovih krajeva. Dodao je kako su županijski poduzetnici lani zapošljavali 500-tinjak radnika više u odnosu na prošlu godinu, te da su povećali prihode, investicije i u konačnici dobit.
– Županijsko gospodarstvo bilježi pozitivne rezultate u svim bitnim kategorijama i to nam daje za pravo da ustvrdimo kako je gospodarska kriza iza nas, te da smo od prošle godine u fazi oporavka – istaknuo je Bajs.