Mađioničari i iluzionisti oduvijek su izazivali divljenje publike i golicali maštu gledatelja. Kako je to napravio, radi li se stvarno o magiji, pitanja su koja se uvijek postavljaju nakon uspješnog nastupa iluzionista. Bjelovarčanin Timoteo Crnković od djetinjstva je fasciniran iluzijom kao umjetnošću, a danas je jedan od najpoznatijih iluzionista i hipnotizera u Hrvatskoj s dugogodišnjim iskustvom u Americi, Australiji i Meksiku. Iako naš sugrađanin ima tek 30 godina, već je 15 godina u svijetu iluzionizma, a svoj životni poziv zabavnog svijeta iluzije i scenske hipnoze nadoknađuje svakodnevnim trudom i radom. Danas je Timoteo i član prestižne svjetske organizacije International Brotherhood of Magicians.

-Sve je počelo krajem devedesetih kada sam još išao u osnovnu školu. Gledao sam neke nastupe iluzionista i ostao sam fasciniran. Zatim sam na TV-u počeo gledati i nastupe velikog Davida Copperfielda koji me oduševio. Počeo sam satima gledati snimljene nastupe iluzionista i pokušavao odgonetnuti njihove tajne, a pri tome sam i sam osmišljavao svoje trikove. Sve se to događalo vrlo rano, u šestom i sedmom razredu osnovne škole – započinje Timoteo. Kaže da tada na internetu nije još bilo mnogo podataka o iluzionistima, a kod nas se još manje znalo o njima i tom pozivu.

Biografski film “Abrakadabra”

-Sjećam se da sam išao u knjižnicu i pokušavao nabaviti neke knjige o iluzionistima. Bilo ih je svega dvije ili tri koja sam vrlo brzo naučio napamet. Gledao sam brojne kasete i tako učio. Od najranijih dana sam bio samouk – priča nam Timoteo za kojeg se već tada čulo tako da je o njemu, kao o najmlađem iluzionistu tada, snimljen kratki biografski film “Abrakadabra”. Dodaje da ga je u to vrijeme zanimala i informatika te da je nakon osnovnoškolskog obrazovanja planirao upisati matematički smjer bjelovarske Gimnazije, ali da je na jednom privatnom druženju upoznao Vojislava Kranželića, ravnatelja Ekonomske škole koji mu je rekao da bi ga volio vidjeti u svojoj školi te ga pozvao na upoznavanje s pedagoginjom i svim profesorima.

-Kada sam došao na upoznavanje, toliko su svi bili gostoljubivi prema meni da su me odmah pridobili i tako sam završio u Ekonomskoj školi gdje sam nastavio raditi na sebi kao mladi iluzionist. Naravno, znajući za moje afinitete, svako malo su me u školi tražili da organiziram neki show za učenike, što sam uvijek vrlo rado i činio – prisjeća se srednjoškolskih dana Timoteo. Kaže da su mu rani nastupi pomogli i u suzbijanju pretjerane sramežljivosti koja ga je mučila u osnovnoškolskim danima. Dodaje da se u srednjoj školi počeo baviti i hipnozom koja ga danas puno više zanima i kojoj se potpuno posvetio.

Hipnoze u školskom wc-u

-Vrlo ozbiljno i studiozno sam shvatio hipnozu te sam se u srednjoj intenzivno počeo baviti s njom. Prvo sam radio sa svojim školskim prijateljima, a vrlo brzo je sve učenike u školi počela zanimati ova metoda međustanja. Prve hipnoze sam radio u školskom wc-u. Kako se to u školi jako brzo pročulo vrlo brzo se dogodilo da se po dva razreda željelo nagurati u wc i gledati kako hipnotiziram neke učenike – prisjeća se Timoteo. Kaže da se znalo dogoditi da profesor dođe na sat, a pola učenika nije u učionici već u zahodu. To se naravno brzo pročulo u zbornici i na jedno okupljanje u je, kaže, ušla pedagoginja te vidjela dva učenika kako sjede hipnotizirani na stolici. Uhvatila ju je panika i naglo je počela buditi učenike.

-Kada je netko u hipnozi, ne smije ga se naglo vraćati u svjesno stanje, ali razumijem da je pedagoginju uhvatila panika i da je tako reagirala jer nije bila upućena u te metode i nije znala da to što radimo nije ništa opasno. No, dobio sam zabranu i više to nisam smio izvoditi u školi – priča nam Timoteo. Dodaje da ga to nije obeshrabrilo te da je za vrijeme privatnog vremena još više počeo učiti i raditi na sebi po pitanju iluzionizma i hipnoze. Već u srednjoj školi je počeo odlaziti u Zagreb na kongrese i seminare te je tako počeo ostvarivati prve kontakte i izmjenjivati iskustva. Nakon srednje škole upisao je i uspješno završio Fakultet informatike u Varaždinu.

 Odlazak u Ameriku

-Jedan moj kolega iluzionist dobio je poziv da radi u Americi. Vrlo brzo se dokazao te su ga pitali da li ima još u Hrvatskoj mladih, talentiranih iluzionista. Preporučio je mene tako da sam sa samo 21 godinom završio u Americi gdje sam ostao čak pet godina nastupajući i usavršavajući iluzionistički stil, a uz to sam i majstorirao kazališnu hipnozu i kreirao nove show programe – priča nam Timoteo. Amerikanci su u našem sugrađaninu prepoznali pravog majstora iluzije i hipnoze tako da je u pet hipnotizirao više od 100 tisuća ljudi. Nastupao je u Las Vegasu, Los Angelesu, na Havajima i Karibima. Na njegovom showu znalo se u dvorani nagurati nekoliko tisuća ljudi. A vrlo brzo je dobio pozive i iz Australije gdje je također radio i živio, kao i u Meksiku u kojem je proveo nekoliko godina.

-Amerikanci obožavaju show s iluzionistima. Ali konkurencija je žestoka i ako nisi uvjerljiv u svojim nastupima vrlo brzo će se to pročuti i onda možeš doma. Ja sam im se očigledno svidio pa sam stalno dobivao preporuke. Svoje nastupe sam održavao u vrhunskim hotelima i cruiserima gdje sam znao nastupati i pred četiri tisuće ljudi – prepričava nam Timoteo svoj život u inozemstvu. Kaže da Amerkanci iznimno cijene iluzioniste ta da kod njih postoje vrlo ozbiljne škole koje se s time bave i uče mlade koji žele uči u taj svijet. Također, kaže da će iluzionizam vrlo brzo u Americi i službeno postati jedna od grana umjetnosti.

Nakon života u inozemstvu, Timoteo se vratio u Hrvatsku, a za njegov uspjeh u Americi vrlo brzo su čuli i producenti Nove TV koji su ga pozvali da snimi zabavni show ”Zvijezde pod hipnozom”. Producenti su ovaj show najavili kao jedinstveni zabavni show koji preuzima kontrolu nad poznatima i dovodi ih u nevjerojatne situacije pod hipnozom. Naime, koncept emisije je takav da će Timoteo u studiju jednom tjedno ugostiti zvijezde koje su pristale proći kroz proces hipnoze.

Želim prestati

-Ono što će gledatelji vidjeti u showu je scenska hipnoza to jest scenski prikaz moći sugestije u kojem je bitno da se sama osoba osjeća dobro, a da je publika jednako zabavljena. Ne mogu puno govoriti o tome jer show još nije prikazan, mogu samo reći da bi uskoro trebao krenuti na Novoj TV i nadam se da će biti zanimljiv gledateljima – kaže Timoteo.

Kampanja “Želim prestati”

Timoteo pokrenuo je nedavno kampanju “Želim prestati” povodom Svjetskog dana nepušenja. Naime, nakon što mu je otac preminuo od raka kao posljedica dugogodišnjeg pušenja, Timoteo se odlučio posvetiti terapijskoj hipnozi kako bi pomogao onima koji se pokušavaju riješiti te loše i po zdravlju pogubne navike.
-Više od godinu dana otkako sam počeo pomagati ljudima hipnozom primio sam veliki broj poziva i onih koji bi željeli doći na seansu protiv pušenja, ali nisu u mogućnosti jer žive izvan Bjelovara. Radi njih ove godine krećem na put kako bi im omogućio tretman u njihovom gradu tijekom kojega će moći na brz, siguran i dokazano učinkovit način zauvijek prestati pušiti i time usrećiti svoje bližnje a ponajviše sebe i svoje zdravlje – kaže nam Timoteo koji je u Đurđevcu već održao prve tretmane, a slijede Kutina, Virovitica, Požega, Samobor i ostali gradovi u kontinetalnoj Hrvatskoj. U Bjelovaru će terapije održati 3. lipnja. (Vedran Cindrić)