Piše: Vedran Cindrić

Bjelovarski graničari husari 1756 početkom kolovoza su na Sinjskoj alki sudjelovali u defileu povijesnih postrojbi s čime su na lijep način prezentirali svoju povijest, ali i naš grad. No, da su naši husari iznimno aktivni dokazuje i činjenica da su jutros (petak) krenuli za u Mađarsku to jest u grad Kaposvar na susret konjaničkih husarskih postrojbi srednje i jugoistočne Europe.

-Danas (petak) ćemo sudjelovati u vojnom defileu kroz Kaposvar gdje će nas dočekati gradonačelnik toga grada, zajedno sa drugim postrojbama. Sve će biti na vrlo visokoj organizacijskoj razini pod pokroviteljstvom mađarskog ministra obrane – izjavio je Ivica Vrhovnik, husarski časnik za informiranje, Dodaje da će drugi dio njihovog nastupa u Kaposvaru biti na Panonskoj konjičkoj akademiji gdje će prezentirati vještine svojih konja i jahača.

-Treći i glavni dio našeg nastupa bit će scenski prikaz bitke iz 18. stoljeća gdje ćemo na bojnom polju simulirati bitku s 300 ljudi od čega će čak 100 biti konjanika. To će zaista biti scene za pamćenje i ponosni smo što smo pozvani na takav događaj – zaključio je Vrhovnik.