Studenti treće godine Visoke tehničke škole u Bjelovaru Ivan Šimunović i Goran Benkek na 4. sajmu inovacija održanom u Ivanić Gradu zauzeli su visoko drugo mjesto. Za spomenuti plasman, među iznimno jakom konkurencijom iz gotovo cijele države, izborili su se izumom naziva Regalno skladište 4.0. Sve se odvilo pod pokroviteljstvom studentskog poduzetničko-tehnološkog inkubatora koji je projekt financirao od začetka ideje do finalne izrade, a izradi su sudjelovali i kolege Mihael Štefić te Ante Javor. Ideja za Regalno skladište 4.0 rodila se temeljem nekoliko sličnih primjera koje su vidjeli u skladištu PIK-a Vrbovec i u automatskim garažama automobila u Njemačkoj.

 Automatiziran proces

– Mi cijelo vrijeme radimo s mikroračunalima, a nakon što su nam starije kolege prenijele što su vidjeli u PIK-u te onoga što smo vidjeli u automatskim garažama BMW-a došli smo na ideju izraditi Regalno skladište – objašnjava Benkek. Uz pomoć svojih mentora Tomislava Pavlica, Zorana Vrhovskog i Marka Miletića izumili su uređaj koji putem bluetootha, pametnoga mobitela ili računala, potpuno automatizirano, šalje naredbe “viličaru” kamo odvesti određenu paletu. Nakon što je odveze na zadano mjesto, u računalni upravljački program automatski upisuje podatke o paleti te kasnije, kada je paleta ponovno potrebna, sve što se mora učini jest u tražilicu upisati traženi pojam odnosno robu koju će stroj sam dovesti.

– Sve se bazira na očitvanju RAID kartica. Svaka paleta ima svoju karticu uz pomoć koje znamo gdje je paleta i što ona sadrži. Na taj se način olakšava traženje, ali i donošenje predmeta iz skladišta – kazao je Šimunić. Prije same izrade, ovi mladi genijalci morali su napraviti vizualnu simulaciju za koju su svi odmah znali da je dobitna kombinacija. Isto tako, kažu, bio je veliki uspjeh na manipulatoru napraviti četiri osovine jer drugačije ne bi funkcionirao.

 Odlične reakcije

Za vrijeme trajanja sajma, njihova maketa plijenila je ponajviše pogleda, a naročito oduševljeni bili su poslodavci koji u njihovom izumu vide veliki potencijal. Iako je ovaj uspjeh još jedan u nizu Visoke tehnološke škole u Bjelovaru, uvjeti u kojima rade mogli bi biti bolji.

– Ono čime smo zaista zadovoljni je opremljenost škole i susretljivost profesora. U dogovoru s njima u prostorijama škole možemo boraviti i u slobodno vrijeme, a otvoreni su za savjetovanje i mentorstvo te za sve naše upite. Ipak, prostora je premalo. Nekada ne stanemo svi u labos – govori Benkek. Ta činjenica nije spriječila ovaj dvojac da od nule stvore nešto vrijedno te da u konkurenciji sa Zagrebačkim Fakultetom strojarstva i brodogradnje i ostalim državnim velikanima ostvare ovako zapažen uspjeh