Tijekom kalendarske 2015. godine Kulturni i multimedijski centar Bjelovar prodao je 40.307 ulaznica, što je očit znak da velik broj prodanih ulaznica iz 2014. godine nije tek posljedica euforije Bjelovarčana koji su nakon višegodišnjeg čekanja napokon dobili kino, već neobičan fenomen zahvaljujući kojemu smo postali poznati čak i izvan granica Lijepe naše.
– Kad su na obljetničkom domjenku tvrtke Audio Video Consulting u Zagrebu njihovi poslovni partneri iz Sarajeva čuli kako su među prisutnima i predstavnici KMC-a Bjelovar, za naše je dečke završio prijam jer su ostatak dana odgovarali na njihova brojna pitanja o “bjelovarskom fenomenu”. Nedugo zatim, uoči premijere “Život je truba”, producent Boris T. Matić i redatelj Antonio Nuić zasuli su me s komplimentima o našoj gledanosti. Naravno, bio sam zatečen – govori ravnatelj Dubravko Adamović koji proteklu godinu smatra sjajnom.
Brojne domaće premijere
– Počeli smo s pet rasprodanih projekcija “Hobbita – Bitke pet vojski”, a svakako treba spomenuti i 16 rasprodanih projekcija “50 nijansi sive”. Tu je revija najboljih svjetskih dokumentaraca 2014., kao i brojne mega uspješnice: “Osvetnici 2: Vladavina Ultrona”,”Brzi i žestoki 7″ te “Pobješnjeli Max”. Koliko god smo se veselili “Messiju” i bili sigurni u njegov filmski uspjeh, bez truda bjelovarskih sportskih entuzijasta slabo bismo prošli. Nakon samo devet projekcija “Jurskoga svijeta” zaredali su naslovi s jakim glumačkim imenima, da bi s “Everestom”, “The Walkom – Putom do slave” i “Marsovcem” u prvi plan došao sam film. Ali, ne samo strani, već i naš domaći – napominje ravnatelj podsjećajući na premijeru “Iza sna” Matije Jakšekovića, “Double O” Igora Pečenjeva i “Život je truba” sa šestero Bjelovarčanki i Bjelovarčana – prvaka hrvatskoga glumišta. Upravo su rasprodane projekcije “Zvizdana” označile početak zadnjeg kvartala u kojemu su dominirali novi “Spectre” i “Zvjezdani ratovi: Sila se budi” koji i u ovoj godini imaju puno kino fanova. Najmlađi, ujedno i najvjerniji gledatelji imali su sjajne zabavljače u “Dobrome dinosauru” te “Snoopyju i Charlieju Brownu”.
Gledatelji plakali nakon The Walla
– Prošlu godinu završili smo, a novu započeli, sa svjetskim mega spektaklom “Rogera Watersa – The Wall”. Suze i čestitke nakon projekcije nam govore kako se vrijedilo pomučiti oko dobivanja ovoga naslova, a činjenica kako je igrao samo u Bjelovaru, najbolje govori o nama i povjerenju koje uživamo. Zahvaljujući Zoranu Maltaru, uz film smo dobili i retrospektivnu izložbu memorabilija koje je kao vjerni fan Pink Floyda desetljećima brižno sakupljao od Dortmunda do Zagreba – zaključuje Adamović. Uz kinoprikazivačku djelatnost, dodaje, zahvaljujući stručnim i predanim voditeljicama, uspjeli su lani afirmirati i posebne, dodatne, programe: Modni studio, Manekenstvo, Lutkarsku scenu i Plesni laboratorij, koji su sjajno upotpunili multimedijsku auru čiji će se odsjaj uskoro vidjeti i kroz dvije završne produkcije: onu Modnoga studija i nastup Plesnoga laboratorija.

 Nevolje s distributerom
Iako su u prvom planu filmovi i filmski program, proteklu godinu obilježili su i određeni nefilmski događaji. Jedan od najtraumatičnijih višemjesečno je usklađivanje računa s najjačim distributerima koji su KMC-u od samoga početka ispostavljali netočne račune.
– Kada je i mome laičkome oku postalo jasno kako je riječ o nezanemarivim razlikama, dodatno sam angažirao vrhunsku računovotkinju koja ih je nakon par mjeseci “osedlala” i naposljetku nam spasila 40-ak tisuća. Kako bismo s njima zadržali profesionalni odnos i, što je najbitnije, dobili aktualne naslove, za njihove smo filmove morali povećati cijene ulaznica tako da nam je sadašnji cjenik neobično šaren, od 15 do 35 kuna. No, uskoro ćemo, ipak, ujednačiti cijene, ali tako da ćemo i nadalje biti najpristupačniji u Hrvatskoj – govori ravnatelj Adamović.