Jedan od privatnih gradskih vrtića ozbiljno razmišlja o povećanju roditeljske participacije sa 750 na 850 kuna mjesečno. Svoju namjeru pojašnjavaju poskupljenjem hrane i energenata, a zbog tih troškova poslovanje im je navodno na rubu rentabilnosti. Najava je to koja svakako neće oduševiti roditelje mališana, posebice zato što dolazi tek tri mjeseca nakon predizborne kampanje u kojoj je HDZ, stranka s najvećim brojem vijećnika u bjelovarskom Gradskom vijeću, obećavao mjesečnu cijenu vrtića od 500 kuna. Tema cijene gradskih vrtića tim je zanimljivija kad se spomene podatak da su mališani koji pohađaju vrtić u vlasništvu Grada Bjelovara gotovo triput „skuplji“ od onih koji pohađaju privatne vrtiće.

Triput veća kvaliteta?

Pri tomu, teško da postoji ijedan roditelj vrtićaraca koji će reći da je kvaliteta gradskog vrtića u odnosu na one privatne triput veća. Štoviše, iz godine u godinu raste broj mališana koji pohađaju privatne vrtiće, dok se broj onih u Dječjem vrtiću Bjelovar održava na istoj razini. Rezultat je takav da je broj mališana u privatnim vrtićima podjednak onima u gradskom, no Grad Bjelovar je prema vlastitom vrtiću upečatljivo izdašniji nego prema onima u privatnom vlasništvu.

– Na Dječji vrtić Bjelovar godišnje ide više od 15 milijuna kuna, i to osam milijuna kuna za troškove plaća. Za sufinanciranje djece u privatnim vrtićima izdvaja se 5,7 milijuna kuna. Ispada da mjesečni trošak po djetetu na godišnjoj razini u privatnim vrtićima iznosi 11.650 kuna, a u gradskom oko 32 tisuće kuna.

Moramo sjesti i dogovoriti se za naredne godine na koji način ćemo sufinancirati vrtiće, gradski i privatne – naglasio je Nenad Martinovski, gradski vijećnik HDZ-a, stranke koja je u svom predizbornom programu Bjelovarčanima obećavala vrtiće za 500 kuna mjesečno. Gradonačelnik Dario Hrebak, čiji je HSLS u vladajućoj koaliciji s HDZ-om, Martinovskom je poručio da će osnovati povjerenstvo koje će napraviti analizu za proračun za 2018. godinu.

 Gdje naći 2,5 milijuna

Prema neslužbenim procjenama, za snižavanje mjesečne cijene sa sadašnjih 750 na 500 kuna za prvo dijete, potrebno je izdvojiti oko 2,5 milijuna kuna iz gradske blagajne, odnosno za taj iznos smanjiti troškove Gradskog vrtića Bjelovar, s obzirom da privatni vrtići očito bolje raspolažu novcem.

Dakako, najjednostavnije rješenje bilo bi povećati izdatke iz gradskog proračuna nauštrb nekih drugih rashoda, dok je za smanjenje troškova svakako potrebno zasukati rukave i otkriti gdje se može uštedjeti. Svakako vrijedi napomenuti i da trenutna cijena vrtića u Bjelovaru spada među najviše u Hrvatskoj. Primjera radi, na internetskim stranicama Središnjeg državog portala stoji da u većini gradova i općina participacija roditelja ne premašuje 550 kuna.

Istodobno, Bjelovarčani primaju otprilike 25 posto nižu plaću od državnog prosjeka. U svakom slučaju, prijedlog bjelovarskog gradskog proračuna za 2018. godinu pokazat će je li nova gradska politička koalicija sposobna primiti se ozbiljnog posla i rješavati probleme koji se ne mogu riješiti na jednostavan način.