Grad Bjelovar raspisao je javnu nabavu za bušenje eksploatacijske bušotine u Velikom Korenovu vrijednu dva milijuna kuna bez PDV-a, čime je priča o budućim bjelovarskim toplicama u tom prigradskom naselju u blizini buduće čvora brze ceste Zagreb – Bjelovar – Virovitica ušla u novu fazu. Podsjetimo, aktualni gradonačelnik Dario Hrebak na početku svoga mandata, u rujnu 2017. godine, najavio je da će se Grad Bjelovar prijaviti na projekt LIFE s namjerom da komercijalizira izvor geotermalne vode na takozvanoj Kiševoj farmi u Velikom Korenovu.

Istraživanja nastavljena proračunskim novcem

Naime, stručnjaci Energetskog instituta Hrvoje Požar autori su opsežnog istraživanja geotermalnog potencijala diljem Hrvatske, a koje je pokazalo da upravo u Velikom Korenovu, baš kao i u obližnjoj Velikoj Cigleni gdje već mjesecima radi jedina geotermalna elektrana u Hrvatskoj, leži bogat geotermalni potencijal. Izvorište u Korenovu niže je temperature od onoga u Cigleni, ali se nalazi mnogo bliže površini, što smanjuje troškove, pokazala su istraživanja. Osim što je topla, voda s izvorišta u Korenovu ima i ljekovita svojstva te se može iskoristiti u terapijske svrhe. To su pak potvrdili stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, jedini u Hrvatskoj osposobljeni za takvu vrstu istraživanja.

Stoga, Grad Bjelovar bio je spreman otkupiti farmu od tadašnjeg vlasnika, no ta je ideja propala, baš kao i kandidatura za projekt LIFE. Ipak, Grad je nastavio s istraživanjem bušotine ulažući proračunski novac. Otkupljena je parcela u blizini Kiševe farme koja je u međuvremenu promijenila vlasnika, te su obavljena i probna bušenja u suradnji s varaždinskim Geotehničkim fakultetom koja su pokazala da izvor ima potencijala.

Zatvoren zatvoreni bazen

U međuvremenu, vrijedi napomenuti, Bjelovar je ostao bez jedinog natkrivenog bazena, onoga u Domu za starije osobe Vita Nova koji je u privatnom vlasništvu, a vlasnici su procijenili da im je isplativije sravnati ga sa zemljom i pretvoriti u nove sobe. Žele li uživati u blagodatima natkrivenih bazena, Bjelovarčanima su najbliži oni u Daruvaru, Koprivnici, Adamovcu ili Mađarskoj.

Krajnji rok za dostavu ponuda za bušenje eksploatacijske bušotine je kraj srpnja, a radovi bi trebali biti izvršeni u roku od 150 kalendarskih dana.

Ako natječaj bude uspješan i bez žalbi, posao bi mogao biti dovršen do početka iduće godine, a tada bi se pristupilo sljedećoj fazi, a to bi mogao biti pronalazak strateškog partnera koji bi bio zainteresiran za upravljanje budućim bjelovarskim toplicama.

Foto: Ilustracija