Varaždinska tvrtka Geoid-Beroš dobila je posao bušenja eksploatacijske bušotine u Velikom Korenovu vrijedan 2,5 milijuna kuna, računajući PDV. Njihov odabir ne čudi s obzirom da je riječ o jedinoj tvrtci koja se prijavila na javni natječaj Grada Bjelovara raspisan u srpnju ove godine. Priča o budućim bjelovarskim toplicama u tom prigradskom naselju u blizini buduće čvora brze ceste Zagreb – Bjelovar – Virovitica tako je otišla korak dalje. Slijedi bušenje eksploatacijske bušotine koje bi, prema uvjetima iz natječaja, trebalo potrajati 150 kalendarskih dana. Sljedeća, vjerojatno i najizazovnija faza, bit će pronalazak strateškog partnera koji bi bio zainteresiran za upravljanje budućim bjelovarskim toplicama.

Ljekovita voda

Podsjetimo, sve je započelo u jesen 2017. godine, kada je aktualni gradonačelnik Dario Hrebak na početku svoga mandata najavio je da će se Grad Bjelovar prijaviti na projekt LIFE s namjerom da komercijalizira izvor geotermalne vode na takozvanoj Kiševoj farmi u Velikom Korenovu. Naime, stručnjaci Energetskog instituta Hrvoje Požar autori su opsežnog istraživanja geotermalnog potencijala diljem Hrvatske, a koje je pokazalo da upravo u Velikom Korenovu, baš kao i u obližnjoj Velikoj Cigleni leži bogat geotermalni potencijal. Izvorište u Korenovu niže je temperature od onoga u Cigleni, ali se nalazi mnogo bliže površini, što smanjuje troškove, pokazala su istraživanja. Osim što je topla, voda s izvorišta u Korenovu ima i ljekovita svojstva te se može iskoristiti u terapijske svrhe. To su pak potvrdili stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, jedini u Hrvatskoj osposobljeni za takvu vrstu istraživanja.

Ništa od EU fondova

Stoga, Grad Bjelovar bio je spreman otkupiti farmu od tadašnjeg vlasnika, no ta je ideja propala, baš kao i kandidatura za projekt LIFE u koju je uloženo najmanje 350 tisuća kuna iz gradskog proračuna. Ipak, Grad je nastavio s istraživanjem bušotine ulažući novac iz gradskog proračuna, iako su se čitavo vrijeme spominjali EU fondovi, ali i Hrvatske vode. Kako bilo, otkupljena je parcela u blizini Kiševe farme koja je u međuvremenu promijenila vlasnika, te su obavljena i probna bušenja u suradnji s varaždinskim Geotehničkim fakultetom koja su pokazala da izvor ima potencijala.

Nema više zatvorenog bazena

U međuvremenu, vrijedi napomenuti, Bjelovar je ostao bez jedinog natkrivenog bazena, onoga u Domu za starije osobe Vita Nova koji je u privatnom vlasništvu, a vlasnici su procijenili da im je isplativije sravnati ga sa zemljom i pretvoriti u nove sobe. Žele li uživati u blagodatima natkrivenih bazena, Bjelovarčanima su najbliži oni u Daruvaru, Koprivnici, Adamovcu ili Mađarskoj.