Piše: Vedran Cindrić

Jeste li kušali majburger na ovogodišnjem bjelovarskom Adventu? Ili možda na prošlogodišnjoj Terezijani? Ako ste se malo zamislili, pomoći ćemo vam – niste!

Podsjetimo, prije dvije godine gradski vlastodršci pompozno su najavili veliki povratak legendarnog bjelovarskog majburgera na sve bjelovarske manifestacije, a zatim i u mnoge restorane. No, majburgera na ovogodišnjem bjelovarskom Adventu niti jedna kućica nije imala u ponudi, a isti slučaj je bio i na prošlogodišnjoj Terezijani.

No, krenimo redom.

Pljeskavica koja ja pokorila Jugoslaviju

Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, majburger je, barem tako tvrdi, izvornom recepturom osmislio poznati bjelovarski kuhar Branko Ognjenović. Njegova pljeskavica vrlo brzo ‘pokorila’ je čitavu Jugoslaviju i postala bjelovarski brend koji je kasnije zbog spleta gospodarskih okolnosti nestao s gastro scene. Tajna uspjeha tadašnjeg majburgera bila je jednostavna – proizvodio se od junećeg mesa prednje četvrti, koji je tada bio svojevrstan ‘višak’ u proizvodnji. Usto, osim kvalitetnog mesa i uspjele recepture, slavi majburgera svakako je kumovala cijena, ali i distribucija putem sindikalne prodaje. Radničke obitelji majburgere su naručivale u velikim kutijama, držale u zamrzivačima i plaćale u ratama.

Tisuću majburgera po simboličnoj cijeni

U rujnu 2017. godine, bjelovarski gradonačelnik nakon više od 20 godina najavio je veliki povratak majburgera na sve bjelovarske manifestacije pa i restorane što je dočekano s oduševljenjem. Tako je na Dan grada Bjelovara chef Branko Ognjenović na gradskom korzu pripremio tisuću majburgera koji su se prodavali po simboličnoj cijeni od 10 kuna, a legendarne pljeskavice dijelio je osobno i gradonačelnik uz svitu mnogobrojnih medija koji su s tadašnjim danom najavili veliki povratak nekada poznatog bjelovarskog brenda. Nakon dva mjeseca, gradonačelnik je podijelio i certifikate ugostiteljima koji su prošli obuku kod chefa Ognjenovića.

Prije dvije godine najavljen je veliki povratak majburgera

Certificirana pljeskavica

– Nama je majburger kao svojevrstan brend grada Bjelovara iznimno bitan i vrlo smo oprezni u njegovom razvijanju. Sada smo ga postavili na stolove raznih fast foodova i restorana na području grada Bjelovara, a nakon faze certificiranja cilj je da se majburger proširi i dalje – izjavio je 17. prosinca 2017. godine gradonačelnik Hrebak.

Obišli smo neke od najpopularnijih bjelovarskih restorana u želji da opet kušamo tu slasnu pljeskavicu u pecivu, no nažalost majburger nismo nigdje pronašli u ponudi, a ove godine ni u jednoj od mnogobrojnih kućica na bjelovarskom Adventu niste mogli uživati u njegovom okusu, kao ni na prošlogodišnjoj Terezijani.

Odlučili smo stoga kontaktirati Damira Paveca koji je na prošlom Adventu u kućici imao u ponudi majburger.

Skup u nabavi

– Da, prošle godine kada se o tome pričalo na sva zvona smo imali majburger u kućica na Adventu, ali smo odustali od te priče. Dobili smo i nekakve certifikate, ali nema smisla to. Skup je u nabavi i jednostavno nema svoj prolaz i ne zanima nas to više – kratko je izjavio Pavec.

Pokazalo se da dobra volja političara, potpomognuta novcem poreznih obveznika, nije dovoljna za inkarnaciju najpoznatije pljeskavice ex Jugoslavije. Majburger je ponovno stvar prošlosti, a političarima bi svakako bilo pametnije da su se aktivirali u pronalasku investitora koji bi ponovno stavio u funkciju nekadašnji kompleks bivše klaonice Bilogora (BIM), tvornice u kojoj se radio majburger i koja je zapošljavala stotine radnika. Kada bi tvornica za preradu mesa takve veličine ponovno bila u funkciji, možda bi čak i iznjedrila neki novi majburger. Za takvo što svakako bi bilo više šanse, nego da se majburger iznjedri iz gradske uprave.