BJELOVAR – Što povezuje tehnološkog giganta, globalnu tvrtku Siemens, vrhunsku podvodnu pušku od mahagonija ili tikovine i načelnika Općine Koprivnički Ivanec? Odgovor glasi – Veleučilište u Bjelovaru. Upravo u toj visokoškolskoj ustanovi i ponosu Bjelovara spojilo se vrhunsko znanje s tržišnim potrebama, a kao rezultat nastao je proizvod iznimne kvalitete, vrlo cijenjen u svojoj tržišnoj niši.

Strast prema ronjenju pretvorio u biznis

Daniel Pintarić, zaljubljenik u ronjenje, odlučio je spojiti ugodno s korisnim te se prije nekoliko godina počeo baviti proizvodnjom ronilačke opreme. Od samih početaka ciljao je u sam vrh po kvaliteti proizvodnje, što nije moguće bez inovacija. Njegove peraje danas koriste svjetski rekorderi ronjenja na dah, a bjelovarska pamet u priču “uskače” 2016. godine, kada je Pintarić započeo razvoj i proizvodnju visokokvalitetnih drvenih pušaka za podvodni ribolov.

Kako je tvrtka Subcraft već ranije radila slične puške na način da su dobivali gotov poluproizvod iz drveta od svojih kooperanata, nisu bili u mogućnosti u kratkome vremenu i dovoljno kvalitetno prilagoditi proizvod svakome kupcu prema njegovim zahtjevima. Bila im je potrebna stručna i konkretna pomoć kako bi unaprijedili proizvod, pa su se obratili tvrtki Siemens koja ih je uputila na tada još Visoku tehničku školu u Bjelovaru (VTŠBJ).
U ovom slučaju Bjelovar je izabran jer je 2015. godine VTŠBJ postala licencirani Siemensov partner za “CAD/CAM/CNC lanac”.
U razvoju podvodne puške sudjelovali su voditelj projekta i voditelj Studentskog poduzetničko-tehnološkog inkubatora Bjelovar Tomislav Pavlic te studenti Visoke tehničke škole u Bjelovaru (Odjel Mehatronika), Krunoslav Kušec i Mario Švegović, koji je u međuvremenu, na lokalnim izborima 2017. godine uspio postati načelnik Općine Koprivnički Ivanec.

‘Bjelovarska veza’

Nakon što se gospodin Daniel Pintarić, vlasnik tvrtke Subcraft, za pomoć obratio gospodinu Dragi Boščiću, inače rođenom Bjelovarčaninu koji dugi niz godina radi u Siemensu, proslijedili su ih na Veleučilište u Bjelovaru, da preuzmemo posao i odradimo ga – pojašnjava Pavlic. S tehničke strane, postupak je započeo ugovoroom o izvođenju stručnog osposobljavanja za tvrtku Subcraft za rad sa programskim alatima za CAD/CAM/CNC područja, sa svrhom stjecanja znanja i vještina za potrebe generiranja G-koda potrebnog za proizvodnju pušaka za podvodni ribolov.

-Angažirao sam studente pred završetkom studija, one koji su bili najzainteresiraniji. Uključili su se Krunoslav Kušec, koji je na konkretnim problemima bazirao i izradio svoj završni rad, te Mario Švegović i Alen Britvić. Edukacije su se provodile u laboratorijima Veleučilišta u Bjelovaru, a implementacija proizvodnog rješenja provela se u proizvodnom pogonu zagrebačke tvrtke – pojasnio je Pavlic.

Rezultat je vrhunska podvodna puška koja se proizvodi od vrhunskog drveta, mahagonija ili tikovine, i košta pet tisuća kuna po primjerku. Uspjeh i iskustvo koje su stekli prilikom osmišljavanja podvodne puške, sada već bivše bjelovarske studente potaknuo je na osnivanje zajedničke tvrtke Simpp u Koprivničkom Ivancu, koja se bavi 3D projektiranjem i konstruiranjem.