Zagrebačka tvrtka Ericsson Nikola Tesla upravo provodi javnu nabavu za poboljšanje energetske učinkovitosti u sjedištu tvrtke, a glavni projekt za natječaj vrijedan više od 73 milijuna kuna pripremila je bjelovarska pamet. Projektnu dokumentaciju, naime, pripremala je bjelovarska tvrtka M plan, koja je pozitivne rezultate u projektima energetske učinkovitosti ostvarila na nizu projekata upravo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Oni su, među ostalim, glavni projektanti energetske obnove Dječjeg vrtića Bjelovar i II. Osnovne škole.
Maksimalni povrat
Projekt energetske obnove sjedišta tvrtke Ericsson Nikola Tesla, valja napomenuti, ostvario je pravo na povrat maksimalnog iznosa od 20 milijuna kuna. Sami radovi trebali bi započeti iduće godine i trajati do kraja 2020. godine, a čitav projekt trajat će tri godine.
– Za projekt energetske obnove naših zgrada i postrojenja, u sklopu financiranja odabranih projektnih prijedloga po poziv “Povećanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama” odobreno nam je maksimalnih 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava koja smo obavezni realizirati do kraja 2020. godine. Ovaj projekt će omogućiti godišnje uštede od preko 4,6 milijuna kWh te istodobno smanjiti emisiju CO2 za gotovo 1400 tona. Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 73 milijuna kuna, a realizirat će se kroz tri godine – obavijestili su javnost iz Ericssona putem Zagrebačke burze nakon svečanog potpisivanja ugovora s resornim ministarstom, odnosno Fondom za energetsku učinkovitost.