Bjelovarski poduzetnik Darko Crha, vlasnik i direktor poduzeća Data Link, od samih svojih početaka poslovanja jedan je od pionira moderne tehnologije. Za razliku od mnogih poduzetnika kojima Bjelovar s vremenom postane premalen pa presele u veće gradove, Crha je odlučio ostati, no sprovođenje lokalpatriotizma u djelo ima svoju cijenu – u Bjelovaru je mnogo teže pronaći dovoljno stručne radnike. Stoga ne čudi što je Crha bio jedan od inicijatora osnivanja Visoke tehničke škole Bjelovar, te što redovito stipendira svoje zaposlenike. Usto, Crha rado zapošljava prvostupnike mehatronike, a nedavno je otišao korak dalje te bjelovarskom faksu na korištenje ustupio industrijski SCARA robot japanske Toshibe. Bjelovarski studenti tako sada umjesto da strahuju kako će im roboti jednog dana oduzeti posao, uče kako njima upravljati i upoznaju se s novim trendovima u novim tehnologijama.

Znanje primjenjivo u praksi

– Zahvalni smo gospodinu Crhi i svim njegovim suradnicima jer kontinuirano doprinose našem razvoju i podizanju kompetencija studenata, poručuje viši predavač i mentor Tomislav Pavlic. Dodaje kako je kod njih uobičajena praksa da studenti posjećuju prave tvornice, tamo pokupe ideje za svoje radove, predlože neka poboljšanja koja smatraju ispravnima, na kraju ih instaliraju u makete, umanjene, ali gotovo uvijek modernije i naprednije od onoga što u tvornicama vide.
– Na primjer, prilikom posljednjeg posjeta tvrtki PIK Vrbovec vidjeli smo automatizirano skladište u kojem se pohranjuje svježe meso. Upravljati se može preko računala, tableta ili pametnog telefona. Studenti su odmah izrazili želju da naprave umanjenu maketu sličnoga skladišta koje može biti upravljano pametnim telefonima. Skladište je projektirano prema veličini euro-palete, samo umanjenoj deset puta. Projekt je prezentiran javnosti 2016. godine na 4. Salonu inovacija u Bjelovaru, na kojem je Studentski poduzetničko-tehnološki inkubator bio prisutan sa najviše izložaka, njih ukupno deset – hvali Pavlic svoje studente.

Pametna tvornica

SCARA robot će se „povezati“ u jedan kompleksniji sustav, dodaje, u kojem će biti još i pokretnih traka, vibrododavača, dostavna staza, imat će dosta senzorike. Manipulacija paletama i ostalim predmetima će se odrađivati vakuumskom sisaljkom, pneumatskom prihvatnicom, vilicama viličara, također umanjenima deset puta, kao i paleta, i slično.
– Naš projekt uključivat će mnoga područja, poput konstruiranja i projektiranja sustava, industrijske robotike, elektropneumatike, automatskog upravljanja, senzorike i programiranja – pojašnjava Pavlic dodajući kako sve spomenuto ima svoje mjesto u takozvanoj “Pametnoj tvornici VTŠBJ“. I što je najbitnije, znanja koja će proizaći nakon ovoga su potpuno primjenjiva u bilo kojoj proizvodnoj tvrtki, koja ima skladišta materijala, proizvoda i slično. Data Link, primjerice, već godinama koristi robote za montažu.

Svi žele raditi s robotom

– Studenti na različitim predmetima izrađuju pojedine segmente, nezaobilazne u industriji. To budu umanjene makete, što zbog prostora i transporta, što zbog troškova komponenata. Cijena SCARA robota, koja sa pratećom opremom iznosi oko 30 tisuća eura, zasigurno nije mali izdatak. Ovakvim pristupom na VTŠBJ došli smo do zaključka da opreme ima i može se koristiti. Ključni faktor su uvijek ljudi, poduzetnici voljni sudjelovati u razvoju kompetencija svojih budućih radnika i studenti koji će na istoj opremi učiti raditi na modernoj opremi. Student 3.godine studija Mehatronika na VTŠBJ, Ivan Šimunović, nakon terenske nastave iz predmeta Osnove robotike i Pneumatika i hidraulika u tvrtki Data Link d.o.o. je izrazio želju da se detaljnije posveti radu s robotima. Tako su mu se još. Priključili su mu se studenti Goran Benkek, Mihael Štefić i Alen Britvić. Ta četvorka već nekoliko dana provodi u laboratorijima VTŠBJ. Laboratorij za elektrostrojarstvo i Laboratorij za elektrotehniku izrazito se dobro nadopunjuju i uvijek su otvoreni studentima za dodatan rad, izvan nastave. Svakoga dana se javlja sve više studenata koji bi se željeli priključiti timu, pojašnjava mentor Tomislav Pavlic.