BJELOVAR – Ovih je dana, u suradnji Odjela za oftalmologiju Opće bolnice Bjelovar, Udruge slijepih Bjelovar i Likovnog udruženja Bjelovar, organizirana likovna kolonija na kojoj je sudjelovalo 30 umjetnika. Nastale slike će se prodavati, a sve s ciljem prikupljanja sredstava za kupnju YAG lasera za bjelovarsku Oftalmologiju koji je prijeko potreban za rad ovog odjela.

 Dvije glavne funkcije

-Riječ je o uređaju koji do sada nismo imali u našoj bolnici, a koji ima dvije funkcije. S jedne strane, uređaj je to koji se koristi kod liječenja očnog tlaka, a uz pomoć njega se izbjegava operacija kod pacijenata oboljelih od glaukoma. Također, YAG laser se koristi nakon operacije očne mrene budući da u jednom manjem broju slučajeva nakon ove operacije dolazi do zamućenja leće, a taj se nedostatak polira upravo ovim uređajem – pojasnio je voditelj bjelovarske Oftalmologije doktor Davor Malčić istaknuvši kako je do sada postojala tek manja potreba za YAG laserom, no kako se u posljednje vrijeme povećao broj ultrazvučnih operacija očnih mrena, kako je u posljednjih nekoliko godina na odjelu zaposlen veći broj specijalista oftalmologije te otkako postoji sve veći interes za sofisticiranim metodama liječenja, uređaj se sve potrebniji.

Da je tome zaista tako jasno potvrđuje podatak se u posljednje dvije do tri godine u bjelovarskoj bolnici obavi oko 1200 operacija očne mrene, dok je nekada taj broj bio višestruko manji i iznosio je 400.

 Sve veća potreba

-Upravo su liječenja očnog tlaka i operacije očne mrene, uz određivanje dioptrije što ne zahtjeva naprednu tehnologiju, danas najveći opseg našeg posla. Naši su pacijenti ranije morali ići u Zagreb kako bi riješili problem s očnom mrenom, a budući da je uglavnom riječ o starijim osobama kojim nije toliko jednostavno bilo doći do zagrebačkih klinika, često su donosili odluku da uopće neće ni započeti s liječenjem na koje svakako imaju pravo.

Sada se operacije obavljaju u Bjelovaru što je svim pacijentima bitno jednostavnije i upravo nam je zato sada YAG laser potrebniji nego ikada ranije – kazao doktor Malčić. Inače, riječ je o uređaju čija cijena iznosi 190 tisuća kuna, a svi oni koji se žele priključiti ovoj hvalevrijednoj humanitarnoj akciji, mogu se javiti u Udrugu slijepih Bjelovar i time pomoći u zajedničkom cilju da bjelovarska bolnica što prije dobije prijeko potreban uređaj koji će svakako podići kvalitetu usluge na Oftalmologiji.

-Trenutno je na odjelu zaposleno petero specijalista, a ovih dana očekujemo povratak još jednog kolege sa specijalizacije u Zagrebu. Također, odobrena nam je još jedna specijalizacija, a sve to skupa nam daje jedan vjetar u leđa. Budućnost odjela je zagarantirana što nas neizmjerno veseli, no u današnje vrijeme nema napretka bez praćenja novih tehnologija i upravo zato pozivamo sve koji su u mogućnosti da se odazovu ovoj akciji – zaključuje doktor Malčić.