Piše Vedran Cindrić

BJELOVAR – Bliži se sam kraj godine, a samim time i vrijeme da se rezimira i osvrne na posljednjih 12 mjeseci. Ove godine u našem gradu bilo je pregršt zanimljivih kulturnih događanja. Neki su oduševili publiku, neki možda malo manje, ali sigurno je svatko pronašao nešto za sebe. Mi vam donosimo kratki pregled najvećih kulturnih događanja ove godine, a na vama je onda da ih se prisjetite i vidite koja vas je ove godine najviše oduševila.

Sve je počelo još u siječnju kada je krenuo 15. Međunarodni tjedan udaraljkaša. Trajao je od 17. do 20. siječnja, organizirala ga je Glazbena škola Vatroslava Lisinskog, a okupio je glazbenike iz Italije, Španjolske, Njemačke, Poljske, Kine, Costa Rice, Salvadora i Hrvatske. Koncerti su bili održani u bjelovarskom Domu kulture koji možda nije bio svaki dan ispunjen do posljednjeg mjesta, ali istinski ljubitelji glazbe su prisustvovali i imali su u čemu uživati.

BOK fest ove godine je održan od 28. travnja do 11. svibnja. Iako se mnogi sa sjetom prisjećaju ‘zlatnog’ doba BOK festa koji je u prvih par godina postojanja imao tri puta veći proračun nego sada, a tada je ujedno festival trajao cijeli mjesec i tada su nam dolazile predstave s cijelog područja bivše Jugoslavije, ove godine program je ipak zaslužio visoku ocjenu. Osim toga, BOK fest je uveo i neke novine tako da se off programa prihvatio naš poznati glumac Bojan Navojec koji je doveo na književnu večer Damira Karakaša, jednog od najznačajnijih hrvatski pisaca te je organizirao i pomalo neobičnu, ali zanimljivi izložbu u Gradskom muzeju o Tomi Vinkoviću. Ulaznica se najviše tražila za mjuzikl ‘Jalta, Jalta’ kao i za predstavu ‘Moja nuklearna ljubav’. Vjerojatno najveći utisak je ostavila predstava repera Marina Ivanovića Stoke koje je predstavio svoju potresnu monodramu ‘Stara škola kreka’ nakon koje je dobio višeminutni standing ovation.

Bjelovarsko kulturno ljeto ove godine počelo je 25. lipnja i trajalo je sve do početka rujna. Bilo je mnogo događanja, no svakako treba izdvojiti ‘Jazzica fest’. Četverodnevni festival jazz glazbe koji je u velikom broju okupio ljubitelje ove vrste glazbe, a Bjelovarčanima su se predstavili istnski maheri ovoga žanra. No, ono što je svakako bilo najveće osvježenje Bjelovarskog kulturnog ljeta je ‘Boho park’ u kojem su građani pod zvijezdanim nebom četvrtkom i nedjeljom mogli gledati vrhunske filmove. Bjelovarski Filmodrom pod vodstvo Denisa Hladiša sklopio je suradnju s Motovun i Zagreb film festivalom tako da su Bjelovarčani tokom ljeta u središnjem parku dva puta tjedno mogi gledati fantastične filmove, a posjećenost je bila iznad svih očekivanja.

Bjelovarska ‘Terezijana‘ ove godine organizirana je od 15. do 17. lipnja i bila je bogata raznim sadržajima, no koncerti su ono što posjetitelje najviše zanima. A tu su se organizatori vodili mišlju ‘za svakoga po nešto pa neće biti problema’. I bili su u pravu jer prvog dana ove manifestacije nastupio je punk rock bend ‘Hladno Pivo’ koji je okupi svoje fanove, dok je drugi dan vladao potpuno drugačiji melos u gradu to jest nastupio je Halid Bešlić, velika zvijezda narodne i zabavne glazbe koji je pak okupio veliki broj ljubitelja svog glazbenog izričaja.

Komedija fest ove godine je organiziran od 13. do 23. rujna. U Bjelovarskom kazalištu mogli ste pogledati predstave iz Viteza, Županje, Zagreba, Belog Manastira. Mnoge predstave koje su prikazane na Komedija festu su bile nagrađane na raznim festivalima i onaj tko je barem na nekima prisustvovao sigurno nije požalio.

Ovogodišnji DOKUart opet je bio iznimno uspješan. Velika i nikada do sada izvedena uvertira u tjedan dokumentarnog filma izvedena je na Gradskom bazenu. Naime, organizatori su došli na ideju da prvi film prikažu u praznom bjelovarskom bazenu. Rezultat? Prepun bazen ljudi s vrhunskim filmom i redateljem istog koji nam je do u detalje secirao svoje ideje. Inače, bjelovarsko kino svaki dan je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta, štoviše vladala je prava navala za ulaznice tokom cijelog tjedna, a pobjednik festivala je bio film ‘LaChana’, dokumentarac Lucije Stojević o kraljici flamenca koja se vraća na scenu nakon desetljeća.

Ovogodišnji Božićni gala koncert održan je prije desetak dana i ispunio je Dvoranu europskih prvaka do posljednjeg mjesta. Koncert se mogli pogledati i na sam Božić na HRT-u, a Bjelovarčanima su se predstavili Maya Azucena, dobitnica nagrade Grammy, zatim Wayne Ellington, Ivana Kindl, Antonela Doko, Gelato Sisters, Jura Pađen i brojni drugi dok je ‘bjelovarske boje’ branio Vedran Jagodić’.