Svaki veći grad u Hrvatskoj ima svoje komunističke relikte, a da to nisu spomenici ili neka slična obilježja vezana uz partizanski pokret, već je riječ o zgradama. U njima su u pravilu bili smješteni partijski prostori, a u slučaju Bjelovara riječ je o zgradi Centralnog komiteta u Gundulićevoj ulici. Kako je ovih dana postala aktualna selidba Vlade na Iblerov trg u SDP-ovu kockicu, također komunističku zaostavštinu, provjerili smo kako stvari stoje u bjelovarskoj kockici, ako se tako može nazvati. U njoj su stolovale gradske vlasti, i komunističke, a potom nakon osamostaljenja i demokratski izabrane garniture. Grad su iz te zgrade vodili Stanislav Pavlić, do 1993. kao predsjednik Skupštine općine Bjelovar, a potom kao gradonačelnici Josip
Kurtak, Boris Kudumija, Josip Heged, te Đurđa Adlešič za čijeg se mandata 2005. godine gradska uprava preselila u bivšu vojarnu na Trgu Eugena Kvaternika. Zgrada u Gundulićevoj trenutačno udomljava neke udruge, sindikate, SDP i državne institucije, a vlasnička je struktura zapetljana.
Grad naplaćuje svoj udio
U Gradu Bjelovaru kažu da imaju 24,10 posto udjela u vlasništvu zgrade, i Grad u toj zgradi nikome ne plaća najam prostora ili režijske troškove. Upravo suprotno, pet državnih ustanova plaća Gradu Bjelovaru najam prostora, a riječ je o Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Ministarstvu obrane, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, te Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. Grad Bjelovar ima nenaplaćenih potraživanja na adresi Gundulićeva 1 od svojih zakupaca u iznosu 15.755,11 kn koji se odnose na zakup poslovnih prostora i režijske troškove. Za navedeni iznos su poslane opomene, a u slučaju neplaćanja bit će poduzete mjere prisilne naplate računa zakupaca poslovnih prostora.
Ostatak vlasništva je prigrabila država iako je pravni sljednik Komunističke partije Hrvatske bio sadašnji SDP.
– SDP je državi prepustio tu zgradu, a prema sporazumu koji je potpisan određeno je da imamo pravo koristiti pet prostorija u kojima su smješteni bjelovarska i županijska organizacija SDP-a. Ne plaćamo najam za te prostore, ali sami snosimo troškove režija i održavanja tih prostorija – kaže predsjednica bjelovarskog SDP-a Vanja Posavac.
Sindikati bez dogovora
Da su vlasnički odnosi konfuzni i zbog toga zgrada loše održavana kaže i Zlatko Tušak , dugogodišnji bivši povjerenik SSSH-a za Bjelovarsko – bilogorsku županiju. Na dio prostora pravo polažu i sindikati koji su smješteni u toj zgradi.
– Zakonom iz 1997. godine određeno je da sva imovina udruga, pa tako i sindikata prelazi u vlasništvo države. Sindikatima je potom ostavljeno godinu dana vremena da se sami dogovore o svojim udjelima vlasništva u prostorima, ali to se nikad nije napravilo i ostao je status quo. No, određeno je da sindikati mogu ostati u prostorima koje već koriste iako formalno nisu vlasnici pa je to slučaj i sa ovih bjelovarskih 180 kvadrata u zgradi u Gundulićevoj ulici – kaže Zlatko Tušak.
Po tome ispada da je većinski vlasnik zgrade ipak država, pa je zanimiljivo da svejedno plaća najam Gradu Bjelovaru za korištenje tog prostora. No, to je stara priča o dobrom upravljanju državnom imovinom što je problem koji do sada nije uspjela riješiti niti jedna Vlada.

Veliki promet mala zarada
Zgrada u Gundulićevoj ulici s obzirom na položaj i veličinu svakako predstavlja jedan od najatraktivnijih poslovnih prostora u Bjelovaru. No, iako je u funkciji već popriličan broj godina, nikad nije ostvarila svoj komercijalni potencijal.
– Zgrada komiteta, kako ju još uvijek volimo nazivati, izgrađena je 1978. , a useljena u proljeće 1979. godine – kaže Zlatko Barila, jedan od nadugovječnijih bjelovarskih političara.