BJELOVAR – Od 15. do 24. listopada provodi se 23. Tjedan restorana diljem Hrvatske u kojem sudjeluju brojni restorani iz mnogih gradova. No, kada odete na službenu stranicu ove promidžbe gastro scene u Hrvatskoj, ne možete pronaći niti jedan restoran u Bjelovaru koji sudjeluju u navedenoj popularnoj akciji.
Pomalo neobično za grad s gotovo 40 tisuća stanovnika i ne malim brojem prehrambeno-ugostiteljskih objekata. Stoga smo odlučili obići 15 popularnih bjelovarskih restorana/bistroa/pizzerija. Negdje smo bili oduševljeni s gastro ponudom i kvalitetom jela, negdje malo manje, ali ono što nas je posebno iznenadilo je činjenica da od 15 objekata koje smo posjetili, 14 ih ne radi nedjeljom.
Konoba Feral jedan je od najpopularnijih restorana/konoba u Bjelovaru s fantastičnim jelovnikom, no nedjeljom su vrata zatvorena kao i kod kultne bjelovarske pizzerije Palma. Ni inače odličan roštilj kod Vinko Grilla se ne može ručati nedjeljom, a toga dana zatvorena je i popularna konoba ‘Roko’. Restoran ‘Bjelovar’ također ne radi nedjeljom, kao ni restorani Šenoa, Adria, Zrinski i novootvorena Ura. Bistro Glamour u Gajevoj ulici je svojedobno znao raditi nedjeljom, no i oni su zatvorili vrata za posljednji dan u tjednu. Posljednji pokušaj u pronalasku mjesta za nedjelji ručak ili večeru u Bjelovaru pokušali smo pronaći u pizzerijama i fast foodu Garfild, Maslina, Odie i Donald Duck. No, dobro pogađate, ni oni ne rade nedjeljom.
Nedjeljni ručak
Iako danas prosječna plaća u Hrvatskoj pa tako i u Bjelovaru teško omogućava obiteljima da ručaju u restoranima, ipak oni koji mogu ili se odluče na odmor od kuhinje najdraže biraju upravo nedjelju za obiteljski ručak ‘vani’.
Toga su jako dobro svjesni u restoranu ‘Franz’ koji jedini radi nedjeljom i zbog toga, kažu, taj dan imaju pune ruke posla. Upravo o toj temi razgovarali smo s voditeljem restorana ‘Franz’ i predsjednikom Ceha ugostitelja Bjelovarsko-bilogorske županije Srećkom Koljićem.
-Da, svjestan sam da jedini radimo nedjeljom, ali nije da sam sada oduševljen zbog toga. Imamo više posla taj dan i pritisak je značajan, ali zbog toga nam nedjeljom nije ni malo lako, znamo nekada biti kratki s konobarima, no uvijek odradimo sve kako treba. Gledajte, sve je to uzrok Covid kriza koja je napravila ogromnu štetu u ugostiteljstvu. Svi imamo problem s manjkom radne snage i ugostitelji su odlučili dati slobodnu nedjelju zaposlenicima. Jednostavno nema ljudi. Mladi koji su voljeli raditi kao konobari ili kuhari su otišli van ili su otišli u neki drugi posao. Namirnice su otišle gore, sve se diže i poslodavcima je u takvoj situaciji teško dizati plaće, a ljudi onda mijenjaju profesije – priča nam Koljić i nastavlja.
-Ugostiteljstvu država treba pomoći jer je ono najviše stradalo u ovoj pandemiji. To se vidi po mnogim parametrima pa i ovom kojeg sam naveo da nedostaje radne snage u tom sektoru. Trudimo se i apeliramo vladi RH već duže vrijeme da smanji ugostiteljstvu PDV na 13 posto. Vidjet ćemo što će biti od toga – kazao nam je Koljić.