Gradski oci, prema svemu sudeći, odustali su od izgradnje novog nogometnog stadiona. Formalni razlog predstavljaju previsoke cijene za izgradnju – procjena je bila da će stadion koštati 20 milijuna kuna, a građevinci su rekli da im ga se ne isplati graditi za manje od 28 milijuna kuna. Par mjeseci ranije, na nekoj javnoj raspravi, gradonačelnik je ustvrdio da je projekt prethodnog gradonačelnika bio preskup, pa je rekao da će prema njegovom planu stadion koštati 14 milijuna kuna, umjesto 18 milijuna. Pa se odjednom ponovno pojavila cifra od 18 milijuna, skočila na 20, pa na 28…
Stadionske cifre, dakle, mijenjale su se na dnevnoj bazi, i to u milijunskim iznosima. Moguće je da je to zbog toga što ustvari nitko u Bjelovaru ne zna ni što je to nogomet, a ni što je to nogometni stadion.
I onda svi lupaju po svom. Arhitekt lupi jedno, gradonačelnik drugo, građevinci treće. Zato je bolje da ga se ne gradi, jer tko zna što bi u konačnici niknulo na Poljani dr. Franje Tuđmana. Možda heliodrom. Ili zgrada opere, replika Kipa slobode, hipodrom, stadion za baseball, Legoland, najveći slatkovodni akvarij u ovom dijelu Europe…
Idemo si napokon priznati – nitko od nas ne zna što je to nogomet i čemu to služi. Imali smo, istinabog, tu i tamo pokoju iznimku, nekog dečka koji s vinuo do nacionalne reprezentacije kao iznimka koja potvrđuje pravilo, ali za razliku od Koprivnice, nikad nismo imali prvoligaša, niti ćemo ga imati. Računica je i tu vrlo jednostavna – tko nema Belupo, ne može imati Slaven. Bjelovar je, gospodarski i nogometno, druga ili treća liga. Ne treba se toga sramiti, to treba priznati i pokušati promijeniti.
Uostalom, sama činjenica da već najmanje deset godina ne znamo kako, zašto i za koliko izgraditi stadion trebala bi nam biti dovoljno upozorenje da nam takav sportski objekt, pogotovo te veličine, jednostavno ne treba.
Tim više jer novi gradonačelnik uporno ponavlja da uz pomoć EU fondova jednu kunu gradskog budžeta može pretvoriti u četiri, ali i da nam ta jedna kuna već počinje nedostajati. Ako ćemo tako računati, onda gradonačelnik 28 milijuna kuna potrebnih za stadion (jer EU ga ne želi financirati) uz pomoć EU fondova može pretvoriti u četiri puta veći iznos – 112 milijuna kuna. Želimo li se stvarno odreći tog silnog novca da se naši dečki imaju gdje loptati?