Kampanja za lokalne izbore u punom je jeku, vidimo iz natpisa u novinama. HDZ-ovi kandidati pijani ruše autom časne sestre na cesti, frendovima novcem poreznih obveznika popravljaju automobile i, a to je već standard, plagiraju doktorate.

Pogrešan kandidat

Kakve to veze ima s Bjelovarom? Itekakve! Bjelovarski HDZ, sada je to postalo potpuno jasno, odabrao je pogrešnog kandidata za bjelovarskog gradonačelnika. Umjesto Zlatka Kraljića, koji je u kampanji još od početka 2019. godine kada ga je stranka postavila za ravnatelja Doma za odrasle osobe u Bjelovaru, HDZ je odabrao Zorana Bišćana, inženjera iz ugledne bjelovarske obitelji s iskustvom u realnom sektoru i, barem na prvi pogled, savršenom biografijom.

Životopis pobjednika

Kraljić, s druge strane, iza sebe ima najmanje tri kaznene prijave za seksualno uznemiravanje, tim prijavama se zabavljaju policija i državno odvjetništvo, a svaka od zaposlenica Doma koja ga je prijavila navodno ima više svjedoka. Usto, Kraljić je već izgubio jedne izbore i nije iz Bjelovara, što ga čini daleko najboljim HDZ-ovim kandidatom za bjelovarskog gradonačelnika. Podršku bjelovarskog HDZ-a svakako ima, s obzirom da u Upravnom vijeću većinu drži bjelovarski HDZ, a njima pak ne pada na pamet razriješiti ga dužnosti zbog optužbi nekakvih tamo zaposlenica. Pa ipak im je Kraljić šef!

Kandidat bez kaznene prijave

Zoran Bišćan, s druge strane, koliko je poznato, nema nijednu kaznenu prijavu. Dapače, nije prijavljen ni da je mrava zgazio. Iz Bjelovara je, obrazovan, HDZ mu na početku karijere nije osigurao posao i život, nego je bogac morao iskreno učiti, studirati, boriti se za posao u paklu slobodnog tržišta, paklu koji je običnom članu HDZ-a, nazovimo ga Marko Marušić, potpuno nepojmljiv.

Ne smije u drugi krug

Stoga, ne bi me čudilo da je u HDZ-u još prije mjesec-dva donesena odluka da Bišćan nikako ne smije u drugi krug izbora. Svojim obrazovanjem, poštenjem i besprijekornom poslovnom karijerom dovoljno je naštetio toj stranci i samom kandidaturom, a što bi tek bilo da uđe u drugi krug?

Kakav bi image imala ta stranka? Da u njoj ima obrazovanih, vrijednih i pametnih ljudi koji su prihvatljivi i glasačima izvan te stranke?

S takvom kletvom bjelovarski HDZ svakako ne bi mogao živjeti. Još kada bi se odškrinula vrata za povratak onih HDZ-ovaca koji znaju mislili svojom glavom i koji su pravi bjelovarski lokalpatrioti. O, ne, propast stranke bila bi zajamčena.

Bilogorski Plenković

Stoga nimalo ne čudi što predsjednik županijskog HDZ-a Miro Totgergeli u velikoj terenskoj akciji govori svojim stranačkim kolegama da je prioritet te stranke da Bišćan ne uđe u drugi krug. Dario Hrebak, koji je HDZ-u mnogo bliži od Zorana Bišćana, mora pobijediti u prvom krugu i to mu mora osigurati upravo HDZ. Hrebak, otkako ga je Plenković priveo nozi na temu HGK, više neće eksperimentirati s vlastitim mišljenjem i stavovima.

Strano tijelo

Zoran Bišćan, kao strano tijelo, kao bilogorski Andrej Plenković, mora pasti s treskom na ovim izborima, mora ostvariti jednoznamenkasti rezultat kako nijednom drugom obrazovanom i poštenom HDZ-ovcu ne bi više ikad palo na pamet da se kandidira za neku poziciju.

Foto: arhiva/ U HDZ-u su nekada znali prepoznati političke vještine Zlatka Kraljića