Doista nisam očekivao da ću ovo napisati, ali naše gore list u Hrvatskom saboru Miro Totgergeli napravio je pozitivan potez! Samostalno ili (vjerojatnije) uz nečiji šapat na uho, Totgergeli je zajedno s članovima HDZ-a i oporbene koalicije koju u ovom sazivu čine i HSLS i HSS podržao izgradnju nove zgrade bjelovarske bolnice, iste one protiv koje se zdušno godinama borio.

Ako ne želite bolnicu, glasujte za mene

Štoviše, svoju kampanju za župana temeljio je upravo na tomu da nam nova bolnica nije potrebna u tom i takvom obimu, nego bi bilo dovoljno tek iskoristiti lovu iz EU fondova, tih 70-tak milijuna kuna, pa napraviti iz toga što se napraviti može. S takvim stavom i sam bih se vjerojatno složio da sam mlad, naivan i lijep i živim u Danskoj ili nekoj drugoj državi koja funkcionira.

HDZ protiv HDZ-a

Ideju o izgradnji nove bjelovarske bolnice, uostalom, pokrenuli su upravo HDZ, HSLS i HSS prije nešto više od deset godina, a već tada procjena je bila da će koštati 200 milijuna kuna. Tada, kao ni sad, HDZ, HSS i HSLS nisu imali problem s tom cifrom. Dapače, žitelji naši županije zaslužuju standard i bla bla bla.

Politika čine ljudi, a ne pamet

No, kako kod politiku čine ljudi, a ne pamet, dečki su svojedobno odlučili biti, kako se ono kaže, antiprotivni pa su HDZ, HSS i HSLS odlučili biti protiv bolnice, iako su HDZ, HSS i HSLS bili za bolnicu. Baš kao da su sjeli negdje u birtiju i rekli: Dečki, dajte da se dogovorimo kako ćemo na najlakši način izgubiti izbore. Imam ja ideju, rekao je netko od njih – ‘ajmo odjednom bit’ protiv nove bolnice!

Lak posao za Plenkija

Da je HDZ, odnosno Totgergeli, odnosno onaj iznad njega, nastavio inzistirati na bespotrebnosti nove bjelovarske bolnice, premijer Plenković sada bi imao jednostavan zadatak – reći županu da čak ni saborski zastupnik ne misli da je nova bjelovarska bolnica potrebna, pa da je on nije lud financirati.

Kako otkantati kmetove?

Ovako, premijer Plenković ipak će morati proliti malo znoja ne bi li pronašao način da Vlada RH otkanta neke tamo kmetove iz Bjelovarsko-bilogorske županije koji bi se bahatili novom bolnicom, umjesto da šute, trpe i kupuju jednosmjerne karte za Dublin.

Svakom tko je ijednom upalio televizor i zaspao nakon uvodne špice kakve političke emisije jasno je da oko kapitalnih projekata kao što je nova bolnica ne smije biti disonantnih tonova. Ako i ima nekih nesporazuma, oni se trebaju riješiti u četiri oka, a prema javnosti mora izlaziti samo harmonija. Totgergeliju je trebalo gotovo desetljeće da nauči jednu tako jednostavnu lekciju, ali ipak je u tome uspio i sada je vrijeme da mu čestitamo. Još kad napokon shvati da nije za politiku, samo nebo bit će mu granica!