Ima jedna vrlo draga, ali i vrlo nepristojna poslovica o nesreći koja kaže da bi akter te poslovice iz vreće pune ženskih spolovila izvukao muško spolovilo. Posljednjih dana sve mi se više čini da na takav način lokalni HDZ bira svoj kadar. Krenimo od kraja, od mladog nesretnika Matea Horvata koji je sa svijetom podijelio svoje buntovništvo u obliku nekakve kvaziustaške majice i verbalno zamaskiranog ustaškog pozdrava.

Svi smo u mladosti bili buntovnici bez razloga i bili ponosni na ono čega se pametan srami, ali Mateo je, odabirom bjelovarske Mladeži HDZ-a, ujedno bio i predsjednik Gradskog savjeta mladih.

Ima li budućnosti nakon 1945. godine?

Sliku njega u kvaziustaškoj majici raspršila je Mladež SDP-a (znam da im to nije formalni naziv), a mladi Mateo pao je nakon što je objavio smiješni proglas o tome da mu se krše GDPR prava i da ne treba zaboraviti što se dogodilo 1945. godine. Poput svih svojih vršnjaka rođenih nakon Domovinskog rata, Mateo je, naime, pun znanja o prilikama na ovim područjima od 1945. godine nadalje.

I eto, napravio je točno ono što mu je kao predstavniku HDZ-a u Gradskom savjetu mladih bilo za činiti – uključio je mladost u odlučivanje o budućnosti. A budućnost je sve što će se dogoditi nakon 1945. godine, u kojoj su u toj stranci zarobljeni i stari i mladi.

Hoda pa padne

Dan kasnije, kako to već biva, mladi Mateo posuo se pepelom i kazao da osuđuje svaki totalitaristički režim i dao ostavku na svoju predsjedničku poziciju. Javio se i HDZ koji u svojoj izjavi nije osudio niti jedan režim, nego je samo prispomenuo da Mateo još od veljače nije član te ugledne stranke.

Mladi Mateo, dakle, jedan je u nizu blistavih HDZ-ovaca čije se političke karijere uglavnom svode na to da hodaju i padnu u rupu. Nekoliko dana ranije to nam je potvrdila nepravomoćna sudska presuda kojom Ivica Vranjić, županijski vijećnik, ima isplatiti 15 tisuća kuna roditeljima djece koje je vrijeđao, a da nikad nije, niti će biti svjestan da je to učinio.

Je li Top ikad dobio izbore?

Kada se popnemo stepenicu više, dolazimo do predsjednika bjelovarskog HDZ-a, ujedno i predsjednika Gradskog vijeća Ante Topalovića koji se više ni sam ne sjeća je li ikad dobio ijedne izbore. Iznda njega je famozni Miro Totgergeli, saborski zastupnik koji je uspio izbjeći potpisati amandman za nastavak izgradnje brze ceste prema Bjelovaru, što je definitivno kategorija sama za sebe.

Ali, nije lijepo od mene da se naslađujem političkom glupošću naše vjerojatno još uvijek najbrojnije stranke i zato ću završiti s grubom šalom na vlastiti račun – čak i ovakav HDZ je stranka s pojedinačno najvećim brojem vijećnika i u bjelovarskom i u županijskom vijeću.

Dakle, mi smo oni pravi nesretnici s početka priče.