Gradić Sveta Nedjelja sljedeće godine ukida prirez i porez na potrošnju, dva lokalna nameta koji pomažu gradonačelnicima da lakše žive. U Gradu Bjelovaru, samoprozvanom tax free gradu, stopa prireza iznosi 12 posto, a poreza na potrošnju tri posto. To znači da, ako ćete raditi kao pomoćni konobar i dobiti 500 kuna za vikend, Grad Bjelovar uzet će vam 13 kuna. Ako radite kao informatičar s mjesečnom neto plaćom od 10 tisuća kuna, u gradsku blagajni svakog mjeseca uplatit ćete 244 kune. Godišnje, to je 2.928 kuna. Ili, kako će vam rado objasniti gradski čelnici, jedna kava.

Skupa kavica

O tome na što se sve troši ta vaša jedna kava od tri tisuće kuna godišnje možemo raspravljati. Ali, dokle god je prireza i poreza na potrošnju, ne možemo raspravljati o Bjelovaru kao o tax free gradu. Dogradonačelnik Svete Nedjelje procjenjuje da će gradska blagajna ostati bez sedam milijuna kuna godišnje zbog ukidanja prireza, poreza na potrošnju, ali i oslobađanja od komunalne naknade za one koji grade hotele i kampove.

S riječi na djela

Veli njihov dogradonačelnik Davor Nađi da je to, koliko je njemu poznato, najveće porezno rasterećenje koje je provela neka jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj.
Nađi je, dakle, doista prešao s riječi na djela i zasigurno mu neće biti baš jednostavno balansirati prihode i rashode iduće godine. Ali, ne treba od toga raditi neku pretjeranu famu. Koprivnica, primjerice, prirez nikada nije ni uvela, a reklo bi se da Koprivničanci unatoč tomu, mogu uživati i u natkrivenom bazenu i u gradskom stadionu koji ispunjava uvjete za prvu ligu. Bjelovarčani nemaju natkriveni bazen, postojeći stadion se raspada, ali zato imaju taj prirez od tri tisuće kuna godišnje za koje gradski čelnici tvrde da je “jedna kavica”.