Građani Bjelovara plaćaju prirez od 2001. godine, a uvela ga je Đurđa Adlešič radi izgradnje zatvorenog bazena, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Ante Topalović na nedavnoj presici povodom najave smanjenja stope prireza sa 12 na devet posto.

Ovo je, dakle, osamnaesta godina otkako se zaposlenim Bjelovarčanima i svima drugima koji ostvaruju nekakav prihod, otima iz džepa za nešto što se nikad nije izgradilo niti se planira izgraditi.

Nema bazena, a prirez ostao

Od tih 18 godina neispunjenog obećanja, Topalović je na vlasti bio četiri, i to kao zamjenik gradonačelnika. Kada je bio na vlasti, tlapilo se nešto o zatvorenom bazenu, kao i prije i nakon toga, ali od silnih najava Bjelovarčani su dobili tek mahunu. Dakako, čitavo to vrijeme nije se govorilo o smanjenju prireza, bez obzira što nije bilo bazena. Građanima se uredno otimalo po slovu zakona i lagalo u njonju.

Smanjenje prireza, siguran sam, Topalović nije dobro dočekao, s obzirom da je riječ o prihodu gradske uprave, a gradska uprava gotovo da je izdvojeni pogon HDZ-a.

Moglo je i odjednom

Smanjenje prireza korak je u dobrom smjeru kojeg treba pohvaliti, ali ne treba niti zaboraviti da je Bjelovar zahvaljujući mini poreznoj reformi ministra Marića godišnje bogatiji za desetak milijuna kuna kojih se odrekla država. S obzirom na upravo toliko iznosi prirez, ne bi bila velika nauka ukinuti ga odmah i odjednom. Pogotovo stoga što naš gradonačelnik ima velike, državničke ambicije i fura se na resetiranje državnog aparata, dakle na smanjenje nameta.

Narodnjački tax killer

Trebalo mu je dosta vremena, ali shvatio je da, ako se želi furati na priču tax killera, mora napraviti barem jedno djelo koje će tu priču poduprijeti. Jer, jako je nezgodno kad se furaš na smanjenje državnog aparata i držiš prirez od 12 posto, a u nekakvoj Svetoj Nedjelji imaš gradonačelnika iz notornog HNS-a koji, bez prevelike pompe, u jednoj godini ukida svih šest posto prireza i još usto i porez na potrošnju! Narodnjak, dakle, ukida prirez, a liberal ga drži na dvocifrenim znamenkama i još se proziva tax killerom? Ne bi išlo.

Nema novog uhljebljivanja

Do sada, najveća Hrebakova reforma je ta što gradsku upravu ne puni novim stranačkim kadrom. Da se razumijemo, za hrvatske političke uvjete i gradić poput Bjelovara dobra je to stvar i još jedan korak u dobrom pravcu, ali to nije dovoljno za osvajanje liberalno nastrojenih hrvatskih birača.

Bjelovar će, ako gradski vijećnici podrže odluku, a gradska uprava uspije izdati pravno važeće dokumente već iz prvog pokušaja, postati grad s najmanjom stopom prireza u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Ali, ne i u okolici.

Nedostižna Koprivnica

Već u susjednoj Koprivničko-križevačkoj županiji čak dva grada, Koprivnica i Đurđevac, nemaju prirez. Njihovi vlastodršci nisu i neće posegnuti za dijelom svakog prihoda kojega građani ostvare. A čak niti ne govore da su liberali. Štoviše, u Koprivnici su, otkako je svijeta, na vlasti socijaldemokrati. Koprivničanci imaju i zatvoreni bazen i nogometni prvoligaški stadion i punjače za električna vozila i javni prijevoz na struju i svakakva čuda. A nemaju prirez, niti su ga ikad imali.

I zato, kad krenu kukanja o tome da se ne može bez prireza, a ta kukanja ne moraju krenuti iz Bjelovara, nego i iz Čazme, Daruvara, Grubišnog Polja i Garešnice, treba reći: Koprivnica!

Ne možemo u jednoj godini ukinuti… KOPRIVNICA! Gradske financije bit će u kaosu… KOPRIVNICA! To je samo jedna kava mjesečno… KOPRIVNICA!