Ana Kelek vjerojatno si je zapečatila karijeru u Turističkoj zajednici Bilogora Bjelovar ovoga utorka na sjednici Gradskog vijeća. Direktorica se, naime, neznalicama iz Gradskog vijeća na čelu s predsjednikom Antom Topalovićem, drznula reći da je oni nemaju pravo tražiti godišnje izvješće.

Objasnila im je kako je njoj nadležno Turističko vijeće u kojemu, među ostalim, sjede i predstavnici Grada Bjelovara i da će izvješće, kao i svake godine, biti javno dostupno na internetskim stranicama TZ-a. Turističko vijeće većinom čine ugostitelji, iznajmljivači i hotelijeri i oni su ti koji bi trebali odlučivati na što će se trošiti nameti koje poduzetnici plaćaju za razvoj turizma.

Od Partije do partija

Uzvrpoljili su se i ostali članovi Gradskog vijeća, mahom skandalizirani načinom na koji im se obraća podređenik.

Jer, svatko tko ušeta u Gradsku vijećnicu, to vrelo bjelovarske mudrosti i prosperiteta, automatski se mora povinuti. Baš kao u nekim davnim vremena, samo što je tada bila jedna Partija, a sad ih je više.

Je li Ana Kelek najbolji izbor za mjesto direktora TZ-a, je li tužba protiv Gage suluda (ako jest, zašto se Grad ne nagodi s bivšim ravnateljem KMC-a nego primjenjuje istu taktiku?), je li Terezijana dala svoje, traje li Adventski sajam predugo, gdje je mjesto klizalištu…

Neznanjem do moći

Sve su to pitanja o kojima bi gradski vijećnici trebali ne samo raspravljati, nego konstruktivno predlagati, ali avaj, ta se skupina ne može dogovoriti niti da spoji Tomaš i Gornji Tomaš u jedan mjesni odbor, a kamoli nešto kompleksnije.

No, to što im nedostaju znanje i ideje, pokušavaju nadoknaditi silom.

A toj sili rijetko tko se usudi suprotstaviti. I to prvenstveno zbog komunističkog nasljeđa u kojemu je Partija gospodar života i smrti, pogotovo u provincijalnom gradiću poput Bjelovara.

I zato, kad Ana Kelek usred gradske vijećnice kaže “No pasaran”, to je hrabrost koju treba cijeniti, poticati i nadati se da će iz toga ispasti nešto dobro. Da će vijećnici, Bože mi oprosti, početi voditi brigu o onome što im je stvarno u nadležnosti, a ne se petljati u nešto što nije njihova briga. Ostaje nam i nada da će sljedeći direktor TZ-a ponovno biti stručna osoba, a ne vlasnik HDZ-ove članske iskaznice. Dokle god će na takvim mjestima biti podobni klimavci, dotle će našim gradom upravljati neznalice.

Odite pa pitajte

A što se tiče zabavno-kulturnih manifestacija koje se financiraju iz gradskog proračuna, to je posebna tema, mnogo šira od Turističke zajednice. Gradske vijećnike nitko, osim njih samih, ne priječi da razgovaraju o tome. Nitko ih ne priječi niti da se u prizemlju zgrade gradske uprave raspitaju o poslovanju TZ-a, pogotovo ako tvrde da ih to tako jako zanima. Mene je zanimalo, pa sam otišao i pitao. I direktorica Kelek mi je sve ljubazno objasnila. Možda zato što sam pitao pristojno.