Obnova Zagorske ulice u Bjelovaru jedan je od najkompleksnijih građevinskih zahvata koji se u ovom trenutku provode ne samo u Hrvatskoj, nego i u čitavoj Europi. Od kraja 2017. godine traju radovi u toj 35 tisuća centimetara dugačkoj ulici.

More nije krivo, nego ravno

Obnova Zagorske ulice neusporedivo je zahtjevnija od u medijima napucanog projekta izgradnje Pelješkog mosta. Otkad je problem napraviti most? Ubodeš nekoliko pilota u more i staviš gore cestu. To je lako, jer je more ravno. Kod mora nema iznenađenja.

A Zagorska ulica ide gore-dolje, odnosno gore-dolje-gore.

Gore-dolje ulica

Pričajte s kojim god želite građevincem, svatko će vam reći da je takve ulice nemoguće asfaltirati. Problem je u gravitaciji. Naime, kad krenete asfaltirati odozgo, sav asfalt slije se dolje. Asfalt je poput vode, traži najlakši put.

A opet, ako kreneš asfaltirati odozdo, kako će se asfalt popeti gore?

Eto, zato je asfaltiranje Zagorske ulice jedan od najkompleksnijih problema s kojima se čovječanstvo suočilo. Zahvat je to koji ponosno može stati uz putovanje na Mjesec, i zato je ovo dobra prilika za parafraziranje govora pokojnog američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedy-a.

„Odlučili smo asfaltirati Zagorsku u ovom desetljeću i napraviti još neke stvari. Odlučili smo to napraviti ne zato što je to lako, nego zato što je to teško. Naš cilj je organizirati i izmjeriti najbolje što imamo i to je izazov koji smo spremni prihvatiti i koji ne želimo odgoditi. To je utrka u kojoj namjeravamo pobijediti.”

Prihvatili izazov

Već sada Bjelovarom šeću brojne delegacije sa svih krajeva svijeta, čudeći se odvažnosti gradske administracije koja je prihvatila izazov asfaltiranja gore-dolje-gore ulice. Ne treba stoga zamjeriti gradonačelniku kada u lipnju kaže da su radovi trebali biti dovršeni potkraj srpnja, iako ćemo dovršetak čekati još mjesecima. Jer, što je godina i pol za takav zahvat, to je tek kap u oceanu vremena. A tu su još i kablovi.

Najbolje što mogu

Upravo asfaltiranje Zagorske ulice pokazuje ono najbolje čime gradska uprava raspolaže – od empatije prema tamošnjim stanovnicima, do poštivanja zadanih rokova i uvjeren sam, kvalitete obavljenih radova. Jednom kad se završe, ako taj dan ikada osvane. Nakon toga, samo je nebo granica. Bit ćemo spremni asfaltirati put do Mjeseca.