Ne znam jeste li primijetili kulturno uzdizanje Bjelovara posljednjih dana. Kino se uplelo u nacionalnu mrežu pa ćemo češće nego do sada moći uživati u filmovima koji nude nešto više od zabave, a i buvljak nam je napokon ponovno proradio na lokaciji koja je centru grada neusporedivo bliža od prostora Bjelovarskog sajma. Jasno, buvljak nije kulturna ustanova i tamošnji dileri krame neće vam uprizoriti Malu Floramye čak i ako kupite dva kompleta šrafcigera, ali takvi buvljaci ipak pridodaju duši grada.

Zna se za koga su mjuzikli

Sutra nam, eto, počinje BOK fest. Otvara ga mjuzikl, što je, barem za nas rođene 1975. godine, prilično hrabar odabir. Zna se za koga su mjuzikli, reći će tipičan pripadnik moje generacije.

Mladi, iskreno se nadam, ne razumiju taj homofobni „zna se”, ali moja generacija bila je, osim bratstvom i jedinstvom, bila natopljena strahom i mržnjom uzrokovanom prvenstveno neznanjem i ograničenošću provincije koje je danas, zahvaljujući internetu i društvenim mrežama, srećom, dosta manja.

Ero s onoga svijeta

Primjera radi, kada smo kao školarci prvi puta išli u zagrebački HNK na Eru s onoga svijeta, moj je kolega iz klupe prvi puta vidio crnca. Do tada smo crnce mogli vidjeti samo na TV-u, i to ne baš često. Tada čak nije bilo ni MTV-a.

Uglavnom, moj kolega bio je iskreno ushićen čovjekom čija je boja kože drukčija od naših, da je uperio pogled u mene, a prst u njega i iz sveg glasa počeo vikati: Crrrrrrrnac, crrrrrrnac!

Nije u tomu, čisto da napomenem, bilo ni mržnje ni straha, nego samo provincijskog šarma u obliku nedostatka kulture. Svaki izlet u Zagreb ponešto bi naučio nas bjelovarske seljake.

Muškarci u hulahopkama

Ali, nekako mi se čini da u to vrijeme ne bi bilo moguće organizirati mjuzikl u Bjelovaru. Netko bi se već pobunio, vjerojatno SUBNOR. Rekli bi da nisu oni jeli koru s drveća i smrzavali se da bi danas neki muškarci u hulahopkama (mislim da tada još nije bilo tajica) pjevali o amerikama. Vjerojatno bi priprijetili neredima ako bi organizator inzistirao da se manifestacija ipak održi, a Partija bi pronašla spasonosno rješenje u obliku zabrane iz nekih formalnih razloga, tipa da po pravilniku o hulahopkama žene ne smiju imati rupe promjera većeg od pet milimetara.

Pjevač iz Grubišnog Polja

Zato nam kulture nikad neće biti dovoljno. Da naučimo da ne postoji ništa loše u tomu da muškarci pjevaju i plešu, da boja kože nije nešto čemu bismo se trebali čuditi ili plašiti se.

Da se sutra ne pojavi neki novi SUBNOR koji će avansno zabranjivati, recimo, ne znam zašto to uopće govorim, koncert Bajage za Dan Grada Bjelovara samo zato što je rođen u Grubišnom Polju.