U nedavnom intervjuu Nacionalu bjelovarski gradonačelnik i kandidat za šefa HSLS-a Dario Hrebak istaknuo je kako je ta mala stranka na lokalne izbore u Bjelovaru izašla samostalno i osvojila 25 posto glasova. U stvarnosti, HSLS je samostalno izašao na EU izbore i dobio pet posto glasova u Bjelovaru. Na bjelovarske lokalne izbore izašao u koaliciji s HSS-om, ali ta priča biračima nije privlačna. Stoga je Dario izmislio Legendarija, imaginarnog političara o kojemu govori kada daje intervjue i koji radi sve ono što se Dario od krvi i mesa ne usudi napraviti.

Do Sabora na krilima HDZ-a

Upravo na krilima HDZ-a, a ne samostalno, Dario je uletio u Hrvatski sabor, a potom u HDZ-ovoj Vladi postao državni tajnik gdje je dobivao, kako i sam priznaje, plaću veću od gradonačelničke. Na zadnjim lokalnim izborima pjevao je u duetu s HSS-om, a prije toga s SDP-om. Čim je postao gradonačelnik, uvalio si je koalicijsku partnericu u NO Komunalca, ne brineći što time krši Zakon o sprječavanju sukoba interesa. U isti taj NO uspio je utrpati i predsjednika Mladeži HDZ-a, strastvenog navijača lokalnog nogometnog kluba koji, kažu, često mutna pogleda pridržava ogradu, što god to značilo.

Carpe diem

Upravo je Dario, dakle, obilato koristio sve mogućnosti koje su mu se pružile zahvaljujući koaliciji s HDZ-om, ali sada, u novoj fazi svoje političke ambicije, takav odnos više mu nimalo ne odgovara. Svjestan je da za potrebe potencijalnih birača mora promijeniti imidž HSLS-a, što među ostalim znači i temeljito pranje vlastite prošlosti.

Tu uskače Legendario.

Dario je u politici već 15 godina, a Legendario je mlada, nova i svježa snaga koja je Hrvatskoj nasušno potrebna. Dario vodi grad u kojemu je prirez devet posto, a porez na potrošnju tri posto. Legendario vodi tax-free grad, grad u kojemu nema poreza.

Izdašna koalicija

Dario s HDZ-om ima stabilnu, uspješnu i izdašnu koaliciju, a Legendario se takvih koalicija grozi i prezire ih. U gradu Legendarija otvoreno je 50 gradilišta, a u Darijevom gradu jednu običnu 350 metara dugačku ulicu građevinci ne mogu svladati već dvije godine.

Dario će dati sve od sebe da od Legendarija napravi superheroja koji može voditi HSLS, a lakovjerni narod u tomu bi ga isprva mogao podržati. No, Legendario ne može stalno nositi masku i biti superheroj. Tu i tamo, pogotovo pod pritiskom, pojavljivat će se pravi Dario, Dario o kojemu birači pojma nemaju jer da imaju, nikada mu ne bi dali svoj glas.