Ako ove nedjelje ne izađete na izbore, nikada neće doznati je li u Nami bilo pokretnih stepenica ili nam se s vremenom zamaglila kolektivna svijet. Ako prespavate nedjelju, čitav ostatak života ta će vam nepoznanica ići gore-dolje po glavi.

Ako ne izađete na izbore, a zalažete se za zabranu pedaliranja po korzu, nemojte sutra kukati kad vas biciklist u niskom letu sruši skupa s osam vrećica s placa punih krumpira i ostalih kotrljajućih namirnica.

Loši se hrane lijenošću boljih

Izađite na izbore, bez obzira što ništa nećete promijeniti. Svakako svojim prakticiranjem demokracije nećete ništa dobiti, ali ništa ne dobivate ni ako pomognete bakici da prijeđe cestu. Pa ćete joj svejedno pružiti ruku. I biti ponosni što ste učinili dobro djelo.

Loši, lijeni, pohlepni i lažljivi hrane se vašim ostankom kod kuće.

Najbolji od nas odavno su odustali od političkog angažmana, naivno vjerujući da će ta mjesta i dalje ostati upražnjena. Neće.

Demokracija nije tvrtka koja će propasti ako je vode loši direktori. Neće je na tržištu zamijeniti uspješniji sustav jer takav još nije izmišljen.

Iako, zanimljivo je napomenuti, u vrijeme jednoumlja, kada je postojala samo jedna, partijska lista, odaziv je bio mnogo veći nego danas. Više smo birali kada nismo imali izbora. Vjerojatno smo žudjeli za tim osjećajem utjecaja, da se naš glas bilježi i da ga netko sluša.

15 minuta života

Kad sam ga napokon dobili, shvatili smo da taj naš glas ustvari i nije nešto, odnosno da će ga političari redovito zloupotrebljavati. I to je točno. Najčešće odabiremo manje od dva zla, a čak i kada mislimo da biremo između dobra i zla, vrlo brzo se pokaže da smo birali između zla i zla prerušenog u dobro.

Ipak, sam proces izbora, fizički mjereno, uzima nam do 15 minuta, ovisno o udaljenosti biračkog mjesta. Nikad ništa dobro ne ispadne iz tog procesa, tu ne treba imati iluzija. Ali, kad nitko ne glasa, onda stvari ispadnu mnogo, mnogo gore. Ako izađete na izbore, dobit ćete jedan šamar. Ako ne izađete, dobit ćete ih tri.