Mladi dogradonačelnik Igor Brajdić nedavno je na Facebooku, omiljenom komunikacijskom sredstvu novih vlastodržaca, javno zahvalio svom šefu, drugu i stranačkom kolegi, gradonačelniku Dariju Hrebaku jer se, eto, napokon, nakon 25 godina počela graditi istočna gradska obilaznica. I sad tu imamo jedan mali problem, odnosno nekoliko problema. Prvi i glavni je taj što zamjenik gradonačelnika za gospodarstvo ne razumije što je to državna, a što gradska cesta. Kada čistačica želi raditi u gradskoj upravi, ona mora, ako se dobro sjećam, na testiranju odgovarati na pitanja o tomu što jest, a što nije u nadležnosti gradske uprave.

Naime, jednako kao što je dogradonačelnik zahvalio gradonačelniku na izgradnji istočne obilaznice, mogao je na tomu zahvaliti i ravnatelju Gradskog muzeja, autobusu slovenskih umirovljenika na turističkom izletu ili šefu autobusnog kolodvora. Dogradonačelnik ima svako pravo, a ako želi kvalitetnu političku karijeru, vjerojatno i obavezu hvaliti svog nadređenog na sva zvona i u svakoj prilici. Svatko od nas kome karakter dopušta takvo ponašanje, zna da je to najbolji način za napredovanje u karijeri, pogotovo u birokratskom sustavu. Međutim, kada dogradonačelnik gradonačelnika hvali za nešto što nema veze s njegovim radom, on diskretno šalje jednu drugu poruku – da ne zna što je to gradonačelnik doista napravio, a da bi ga trebalo pohvaliti.

U svojem rafalu pohvala, naime, dogradonačelnik je gradonačelnika pohvalio i za projekt aglomeracije koji je osmišljen i pokrenut za vrijeme bivše vlasti, a pokrenuo ga je Komunalac, komunalna tvrtka čiji se članovi Nadzornog odbora danas, baš kao i prije, ne biraju putem javnog natječaja. Spomenuo je dogradonačelnik i povećanje broja zaposlenih, za što je čak i gradonačelnik uspio priznati da nije odgovoran, a tu je još i izgradnja nogometnog stadiona koji se također godinama planira i planira, a ostaje nada da taj projekt neće biti kontroverzan poput podzemne garaže.
Od četiri pohvale, dogradonačelnik je gradonačelnika uspio pohvaliti za tri pogrešne i, uvjetno rečeno, jednu pravu. Poprilično je to slab rezultat, ali dogradonačelnik vjerojatno računa na nedostatno znanje svojih sugrađana, kao što je na to računao još kada se kao predsjednik Mjesnog odbora Mlinovac hvalio da je upravo on zaslužan za izgradnju tamošnje kanalizacije.

Drugim riječima, sljedeći put kada autobus slovenskih turista stane pred najveći kameni paviljon u Europi, zamolit ću turističkog vodiča Tomislava Cuga da im se kratko obratim. Čisto da kažem da bih htio javno zahvaliti gradonačelniku Hrebaku koji nam je napravio taj prekrasni paviljon. A onda, čim se učlanim u HSLS, Brajda i ja idemo u Pariz, objasniti tamošnjem življu po kome bi se ustvari trebao zvati njihov poznati toranj. (I. Kokoruš)