Ima neke ironije u tomu da upravo Miru Totgergelija, predsjednika bjelovarsko-bilogorskog HDZ-a, zapadne časna dužnost da se tijekom Aktualnog prijepodneva Hrvatskog sabora obrati predsjedavajućima pitanjem o migrantima. Moguće da je netko iz predsjedništva te stranke baš našem Miri uvalio jer upravo je Bjelovarsko-bilogorska, uz Požeško-slavonsku, jedina hrvatska županija koja ne graniči izravno s inozemstvom. Građani Bjelovarsko-bilogorske županije migrante mogu susresti jedino na televizijskom dnevniku pa je to pitanje, uz dužno poštovanje prema groznim sudbinama tih ljudi, nešto što građane koje naš Miro zastupa nimalo ne zanima.

Bolnica i brza cesta

Stanovnike BBŽ zanimaju dva kapitalna projekta – izgradnja nove bjelovarske bolnice i dovršetak izgradnje brze ceste. Prije se u tom setu nalazila i pruga Žabno – Gradec, ali srećom, taj je projekt, uz mnogo godina i muke, ipak realiziran.

Pitanje o migrantima, upravo kao i odgovor resornog ministra, budite sigurni, ni najmanje ne zanima onoga tko ga je postavio, a niti onoga tko je na njega odgovorio. To su pitanja koja postavljaju oni najnižeg ranga, kako bi oni koji na njih odgovaraju uhvatili malo medijskog sunca.

Pitanja od interesa stanovnika Bjelovarsko-bilogorske županije Totgergeli već godinama ne postavlja. Štoviše, uspio je stvoriti dojam da ga stranka gura u sabor upravo zato što zna da on neće postaviti pitanja koja treba postavljati, nego samo ona koja su mu drugi napisali na papir.

Naš Miro je tu jer on nikad neće izići pred saborsku govornicu i pitati hoće li se izgradnja bjelovarske bolnice financirati po modelu bolnice u Puli, da čitav teret te neophodne, ali skupe investicije ne padne baš na slabašna pleća Županije.

Totgergeli to logično pitanje neće postaviti jer je od samog početka zajedno sa svojom strankom i političkim partnerima u okviru svojih mogućnosti radi sve da se bolnica ne izgradi.

Nedostatak konsenzusa

Iako je, ponovno ironično, ideja o izgradnji nove bjelovarske bolnice potekla upravo iz redova HDZ-a, HSLS-a i HSS-a. Damir Bajs, tada HSS-ovac, Đurđa Adlešič, tada HSLS-ovka i Gordan Jandroković, i danas HDZ-ovac, zalagali su se za izgradnju nove bjelovarske bolnice. Danas, desetljeće kasnije, zalaže se još jedino Damir Bajs, ovoga puta u ulozi župana.

Jadno je, ali to je i uobičajeni dio hrvatske političke prakse, da se stavovi stranaka mijenjaju ovisno o ljudima koji ih vode. Upravo nedostatak konsenzusa oko takvih projekata dugoročno je koštao i koštat će Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Slobodan sam predložiti zastupniku Totgergeliju da sljedeći put, kad već dobije takvo pitanje, bude malo mudriji pa neka pita kada će se migranti moći liječiti u bjelovarskoj bolnici ili će ići u onu u Puli.