Kada je prije par dana duboko grlo iz Vlade poručilo da se razmatra ostavljanje stope PDV-a na rekordnih 25 posto, umjesto da se, sukladno predizbornom obećanju snizi na i dalje monstruoznih 24 posto, svi su odahnuli! Ekonomisti, oporba, sindikati, građani, seljaci, proleteri, omladina, svi su uglas rekli: Dobro je, porez na potrošnju neće se smanjiti, katastrofa je izbjegnuta, bit će za plaće.

Veće plaće svima

I doista, već sljedećeg dana Vlada je prihvatila sve zahtjeve sindikata vezane uz odlazak u mirovinu, a evo sada i učitelji traže povišicu. Zašto ne, uostalom?

Nužno je i neophodno povećati plaće ne samo učiteljima i profesorima, nego svakom tko to zatraži. I to ne zato što učitelji rade naporno, što obrazuju našu djecu, žrtvuju se doma ispravljajući testove, gube živce i razum zbog politički ustoljenih ravnatelja i članova školskih odbora iz redova vladajuće stranke koji se ne znaju ni potpisati.

Prazne glave na posao

Ne zbog toga. Nitko učiteljima ne brani da ne rade ništa. Ne postoji zakon koji će reći da učitelj koji prazne glave dođe na nastavu vrijedi više od onog koji se danonoćno trudi budućim stanovnicima Irske usaditi neko temeljno znanje i socijalne vještine.

Učiteljima i svima ostalima koji to zatraže, plaće treba dignuti zato što nisu ništa lošiji od šibicara iz najveće vladujuće stranke i šibicara koji se na toj vatri griju.

Ako Milan Bandić može ucjenjivati Vladu, ako to mogu činiti Ivan Vrdoljak, Darinko Kosor i tko god je još u toj ekipi, zašto bi se pravo ucjenjivanja trebalo ukinuti nekom drugom? Po kojem je to kriteriju reketarenje Milana Bandića bitnije od reketarenja učiteljice Slavice?

Škola za jednog učenika

Imamo škole u koje ide jedan učenik. Iako bi bilo jeftinije da tog jednog učenika helikopterom vozimo do druge škole, mi i dalje imamo školu. I ravnatelja te škole, i tajnika, i učitelja i režije i sve. I u sklopu Škole za život, te velike reforme, taj će učenik vjerojatno dobiti tablet.

I sad, zar je doista problem u tome što će taj bespotrebni učitelj i bespotrebni ravnatelj i bespotrebna tajnica imati 200 kuna veću plaću? Dajte im veće plaće i počnite brojati novac za sljedeće štrajkače. I onda ćemo ponovno, na opće zadovoljstvo sindikata, ekonomista i radničke klase, za par mjeseci dizati PDV na 27 posto. Jer to je porez na potrošnju, kvragu, a nas boli patka jer nemamo na šta trošiti.