U silnoj želji da Bjelovar barem u nečemu pozitivnom bude prvi u Hrvatskoj, a s obzirom da smo napravili ogroman iskorak prema Općini Veliko Trojstvo, predlažem da u sklopu sveobuhvatne digitalizacije uvedemo e-prijetnju.

Bez čekanja u redu

Stanovnici Zagorske ulice, recimo, tijekom ove dvije godine koliko se ta 350 metara dugačka ulica asfaltira, zasigurno su nebrojeno puta poželjeli priprijetiti nekom u gradskoj upravi tko je odgovoran za uređenje ulica. Stanovnici Starih Plavnica koji, kako čujem, zbog fenomenalnih radova ne mogu više autom u vlastito dvorište, također ne bi trebali gubiti vrijeme u redovima čekajući da nekome zaprijete.

Prijetnja kao dio posla

Dakako, tu su i gradski vijećnici kojima prijetnje praktički spadaju u opis posla. Iako se zgrada gradske uprave nalazi u centru grada i nije je teško pronaći, puna je kancelarija, pa nije uvijek jednostavno pronaći onoga kome želite spomenuti rodbinu, poručiti da ćete mu do kraja života disati za vratom ili se odlučiti na klasičnu „ubit ću te” prijetnju.

Ponekad, uostalom, djelatnici čak i nisu u uredu nego su negdje na terenu. Postoji, dakle, šansa da, čak i uz najbolju volju i namjeru, ne uspijete ostvariti svoje prijetnje. I za kraj, tu je u radno vrijeme koje se često poklapa s uobičajenim radnim vremenom od 7 do 15 sati.

Kad radiš, ne prijetiš

Obično čovjek kad je na poslu, onda radi svoj posao, a ne prijeti. Običaj je, naime, prijetiti izvan radnog vremena, a najčešće vikendom ili u sitne sate. Upravo zbog toga, e-prijetnja čini se idealnim procesom za digitalizaciju. Zavaljeni u fotelju, s uključenim teveom i čašom osvježavajućeg pića, klikate i prijetite. Oprostite, ali ja doista ne vidim bolji način za provesti vikend!

Pri tomu, prijetnje se ne bi trebale ograničiti samo na gradske djelatnike, već na mnogo širi set zanimanja (novinari mi prvi padaju na pamet, a onda i socijalni radnici), a način na koji se prijeti trebao bi biti šarolik i maštovit.

Digitalni potpis

Prijetiti biste mogli praćenjem, prebijanjem, usmrćivanjem. Ako odaberete usmrćivanje, bit će vam ponuđeno više opcija – gaženje automobilom, spaljivanje, bacanje bombe. Možete birati i hoćete li prijetiti samo jednoj osobi ili cijeloj obitelji.

Naravno, prijetnje bi trebale biti anonimne i strogo povjerljive. Identitet nasilnika ne bi se smio otkrivati. Ali, ako se ipak otkrije, trebala bi postojati neka opcija isprike. Nešto što će simbolizirati da vam je žao, iako, naravno, nije. Koju god ispriku odaberete, automatizmom će vam se priključiti gradonačelnikov digitalni potpis prihvaćanja.