Nedavno sam se vidio s prijateljima iz Koprivnice koji su taman negdje prije one strašne ekonomske krize, prije desetak godina, dvojili hoće li se okućiti u Bjelovaru ili Koprivnici. Ona je Bjelovarčanka, on je Koprivničanec, oboje su diplomirani građevinci, imali su fine plaće i htjeli su novi stan. U Bjelovaru su tada bili aktualni oni stanovi u Ulici Kamila Kolbe, preko puta POS-ovih zgrada u sjevernom dijelu grada, a cijena je u jednom trenutku čak dosegnula 1.300 eura po kvadratu.

Niskoenergetsko naselje

U Koprivnici je kvadrat novogradnje bio oko 1.100 eura, a na kraju su odlučili izgraditi novu kuću u naselju niskoenergetskih kuća. Plakat ćeš ti za Bjelovarom, govorili smo joj u polušali.

Danas, deset godina kasnije, prvo me pita da kakve su nam to ceste u centru grada, japanski rečeno, samarupa. Jest, rekoh, gotovo da i nema neke važnije gradske prometnice, a da nije rupasta, ali ljudi to, srećom, ne primijete kada odlaze na posao ili voze djecu u školu. Naime, gužve su velike pa se svi vozimo sporo, a živce gubimo na drugim temama.

Javni prijevoz na struju

A imate li javni prijevoz, nastavlja moj podravski prijatelj, i sada je već jasno da je ovdje riječ o grubim provokacijama. Mi imamo, i to na struju, podgrijava mi ono malo živaca, a onda mi zadaje direkt: Osobno, koristim ga kada idem do zatvorenog bazena.

Mi barem imamo prirez, odgovaram mu kiselo, a možda dobijemo i novi stad… Kvragu, bolje da ne idem u tom pravcu, imaju prvoligaša.

Provocira i bivša Bilogorka, kaj vam budu stadiona deli, govori na tom njihovom jeziku, a ja joj, stjeran u kut, mogu samo spočitnuti prugu i brzu cestu do Zagreba. Srećom, ti se projekti vode na državnoj razini pa ako ništa drugo, znam da će nas ravnomjerno zakinuti. Mi smo na to naviknuti, lakše to podnosimo od Podravaca.

Cijene probile plafon

U međuvremenu, u tih desetak godina, cijena novog kvadrata, uvjerava me prijatelj Podravac, u Koprivnici je drastično skočila – sa spomenutih 1.100 eura, sada je na 1.500 eura po kvadratu. U Bjelovaru je sa 1.300 skočila na istih tih 1.300 i lijepo je što mlade bjelovarske obitelji, ako takvih ima, ne moraju izdvajati ogromnu lovu za stambeno zbrinjavanje. Ako već moraju za prirez i automehaničare.