Posao naših saborskih zastupnika trebao bi biti da od Vlade traže nemoguće za Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorsku županiju i da se onda s Vladom nađu negdje na pola puta. Posao naših saborskih zastupnika svakako nije u tome da odbijaju bilo kakve projekte, a pogotovo ne projekte poput izgradnje brze ceste ili nove zgrade bjelovarske bolnice. A bitka za novu bolnicu mogla bi se voditi upravo u Hrvatskom saboru.

Sanaderova Vlada

Konkretni planovi o izgradnji nove bjelovarske bolnice, koliko me sjećanje služi, počeli su tamo negdje za Sanaderove Vlade, kada su na županijskoj razini vlast dijelili HDZ, HSS i HSLS. Prvotno zamišljena, bolnica je trebala koštati 300 milijuna kuna i apsolutno nitko nije imao ništa protiv te investicije i protiv tog iznosa. Nikome nije padalo na pamet reći da je to megalomanski projekt, da je stanovnicima Bjelovarsko-bilogorske županije i ostalima kojima koriste usluge bjelovarske bolnice sasvim dovoljan austrougarski namještaj i plahte na kojima piše Medicinski centar Emilija Holik Bjelovar, Jugoslavija.

Iste stranke, drugi stav

Od Sanadera je prošlo čitavo jedno desetljeće, a tri stranke koje su se u to vrijeme zalagale za 300 milijuna kuna vrijednu bolnicu danas su iste stranke, većinom i s istim ljudima, ali s potpuno drukčijim mišljenjem – ne trebaju se dizati krediti da bi se gradile tamo neke bolnice. Ipak, u iznenadnom napadu političke mudrosti, današnji predstavnici tih stranaka u kopernikanskom obratu na županijskoj skupštini ipak su odlučili podržati prijedlog da se od Vlade zatraži dodatni novac za bjelovarsku bolnicu, otprilike kako je bilo i prilikom izgradnje sisačke i pulske bolnicu.

Da to nisu učinili, sutra bi premijer Plenković imao prekrasan izgovor da odbije dati dodatan novac za bjelovarsku bolnicu – rekli su mu u HDZ-u, HSS-u i HSLS-u da njima taj novac nije potreban. Da HDZ, HSS i HSLS smatraju da je postojeća bolnica u Bjelovaru sasvim dobra i da ne treba tu ništa pretjerivati. Treba možda promijeniti stolariju, tu i tamo poneku kvaku na vratima i eventualno pločice.

Bolje bankrotirati zbog bolnice, nego zbog toplica

Što se mene tiče, neka Županija i bankrotira na projektu bolnice, samo da se bolnica izgradi. Bolje je da rikne na bolnici, nego na toplicama kao neki gradovi u prošlosti, a možda i u budućnosti.

Naravno, možemo živjeti bez nove bolnice, kao što možemo živjeti i bez pruge Žabno – Gradec i kao što bismo mogli živjeti bez srednjoškolskog centra i đačkog doma. Po istoj toj logici, dovoljna nam je dvotračna cesta od Farkaševca do Bjelovara i onaj seoski put od Farkaševca do Gudovca na kojemu su česta ograničenja brzine na 30 km/h, a to su ograničenja koja se inače stavljaju kada su radovi u tijeku.

Jeftino su nas prodali

Nikad se Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija nisu prodavali jeftinije nego ovih dana. Nama, ako pitate našeg vrlog saborskog zastupnika, ne treba ama baš ništa, a vjerojatno je i ovo što imamo previše. Kada bi postojala mogućnost, vjerojatno bi predložio da se uzmu i ova dva suvišna traka brze ceste od Vrbovca do Farkaševca, one po kojoj se ne smiju voziti kamioni, i da se ta cesta preda negdje gdje je na vlasti župan HDZ-ovac. Bitka za bolnicu, dakle, mogla bi se voditi u Hrvatskom saboru i ta će bitka pokazati što nam je važnije imati – saborskog zastupnika HDZ-a ili novu zgradu bolnice.