Biskup Huzjak ovog će ponedjeljka predvoditi svetu misu povodom Svjetskog dana bolesnika. Te mise on drži praktički otkako je zaređen za bjelovarsko-križevačkog biskupa, ali sve do ove godine nije aktivno radio na popunjavanju bolničkih kreveta.

Pazi, fazan!

Nisam vjernik, ali i da jesam, bilo bi mi vrlo teško zadržati ozbiljnost na toj misi, bez obzira koliko produhovljeno bilo biskupovo obraćanje. Stalno bih skretao pogled ne bih li gdje ugledao kakvog vepra ili fazana. Pa da se brzo negdje sklonim, zalegnem.

Hoće li biskup u ponedjeljak govoriti o svetom Hubertu, zaštitniku lovaca?

Sveti Hubert, dopustite mi par rečenica kao laiku, bio je pravi lovac. Uživao je u svim onim stvarima u kojima i naši bilogorski lovci uživaju, bogatstvu, trofejnom ubijanju životinja i eno-gastro užicima koji ih prate.

Svetog Huberta izbacili bi iz LD-a

Osobno, doista sam zadnji koji im na tomu može zamjeriti jer i sam volim popit i pojest. E sad, sveti Hubert nije postao svet zato što je mogao koknut jelena s 500 metara udaljenosti, dubeći na glavi s oba oka zatvorena. Ili zato što je mogao eksati pet litara gemišta ili pojesti pola vepra.

Naprotiv, sveti Hubert postao je svet zato što nije upucao jelena! Po lovačkim kriterijima, dakle, Hubert bi nakon još par takvih promašaja bio izbačen iz lovačkog društva, ali sakralni kriteriji ipak su ponešto drukčiji.
Prema legendi, Hubert ga je naciljao, ali jelen je imao raspelo među rogovima, a Hubert je čuo poziv na obraćenje. Jelena je ostavio na miru, pa je otišao kod biskupa Lamberta, postao svećenik, a na kraju je i sam postao biskup.

Spasio životinje od lovca

Naš biskup, čini se, ide obratnim putem, no, već smo navikli da je u Hrvatskoj sve naopako. Uostalom, neki će reći da je upravo biskup Huzjak najveći zaštitnik životinja jer je upucao lovca pa taj lovac više nije mogao, barem u tom lovu, upucati životinju.

Od tog nesretnog lova našeg biskupa prošla su već tri tjedna, a Hrvatskom je u međuvremenu prohujalo najmanje još deset afera mnogo većih od svećenika koji gaji ljubav prema bližnjemu, vatrenom oružju i bespotrebnom oduzimanju života. U nekoj razvijenijoj državi biskup bi se negdje povukao, možda čak i okačio karabin o klin, ali u nekoj razvijenoj državi ne bi prošao dan, a da barem jedan od naših ministara ne podnese ostavku, a kamoli oni na nižim razinama.

Dobar je, kakvih svećenika ima

I čega bi se to onda u državi poput Hrvatske trebao sramiti jedan biskup koji je brz na okidaču? Nema tu nekih moralnih dvojbi jer je kod nas granica morala ionako zakopana duboko u blatu. Dobar je, reći će pastva, samo tu i tamo voli pucat. Ima i puno gorih svećenika od njega, zar ne?