Bjelovar odnedavno ima novu lokaciju za natkriveni bazen. Ovoga puta riječ je o Velikom Korenovu, točno između nadvožnjaka koji niotkuda vodi prema ničemu i farme bikova. Kapacitet i temperatura izvorišta ne bude pretjerani optimizam, ali samu namjeru izgradnje natkrivenog bazena svakako treba pohvaliti. Čak i kada proizvodi gubitke, poput daruvarskog Termalnog vodenog parka, bazen je dobar. Da nemaju troškove TVP-a, Daruvarčani bi plaćali neke druge troškove – sasvim je sigurno da nijedna vlast neće doći svojim građanima i reći: „Ljudi, mi nismo sposobni upravljati vašim novcem pa ćemo vam ga vratiti nazad”. Dapače, što je vlast nesposobnija, više će uzeti.

Prvi bazen u Hrvatskoj

Nekada davno, kada je koncept privatnog vlasništva bilo mnogo razvijeniji nego danas, dakle davne 1914. godine, u Bjelovaru je sagrađen prvi bazen u Hrvatskoj. Kupalište Fišerovac, nazvano po fiziku Fišeru, na zemljištu koje su poklonila braća Franck. Dakako, riječ je bila o nenatkrivenom bazenu.

Priča o bjelovarskim natkrivenim bazenima počinje negdje u vrijeme mandata Đurđe Adlešič, kada poduzetnik Marijan Coner uz nepoznatog strateškog partnera želi izgraditi natkriveni bazen pored današnjeg otvorenog bazena, no ta inicijativa propada. Potom se kao lokacija za izgradnju toplica spominje Velika Ciglena, i to ponajprije zbog izdašnog vrelišta koje se, a to spada u razinu svjetskih čuda, napokon počelo eksploatirati.

Godinu-dvije kasnije, imaginarni bazen ponovno seli, ovoga puta na područje bivše vojarne Logor. Ideja je bila da se tamo izgradi trgovački centar, zajedno s kinom i da se na taj način financiraju troškovi natkrivenog bazena koji bi se nalazio pored njega. Ta je ideja odbačena, jer, govorili su vijećnici, što će nama još trgovina, kad ih ionako imamo pregršt. Da, to su govorili naši predstavnici u vrijeme kada još nije bilo ni Lidla ni Stop&Shopa, a mi smo im davali svoje glasove.

Što će nama šoping centar?

A onda se natkriveni bazen vratio na lokaciju pored sadašnjeg otvorenog bazena, uz najavu resornog pročelnika da postoji velika šansa da se na Levijevom brijegu krije izvorište termalne vode te da postoji šansa da se ono ispita. Grad Bjelovar tada je čak uspio ishoditi građevinsku dozvolu za bazen, ali bila je to varijanta sportskog bazena, a ne toplica. Trenutna lokacija natkrivenog bazena je Veliko Korenovo, a nastavku te priče sportski bazen pretvoren je u toplice. Traže se i privatni partneri koji bi pomogli oživjeti čitavu priču. Dosadašnje iskustvo ne budi optimizam, ali ta želja da Bjelovarčani dobiju natkriveni bazen, ponavljam, svakako je pohvalna.

Foto: termalni vodeni park Daruvar