Dario Hrebak rijedak je gospodin u politici. Svaki puta kada sruši Antu Topalovića, prvi mu pruži ruku i pomogne mu ustati. Ante, pazi metak, govori mu Dario, a Ante uzvraća: Hvala, Dario, iako mu je jasno iz čijeg je samokresa ispaljeno zrno.

S nevjerojatnih 500 glasova manje na komunalnim izborima, ili ako baš želite, 25 posto glasova manje, HDZ je upao u gnojivo toliko duboko da više nitko ne zna na koji se uopće način može iskobeljati.

Antina šuplja vreća

Naime, Dario svoje glasove uzima isključivo HDZ-u, svojem dragom partneru iz čijeg izbornog programa obilato grabi. Ne čudi stoga što su vrijedni i disciplinirani članovi HDZ-a logično zaključili da im je ljepše zaokružiti Darija nego Antu, pa makar to bilo i samoubojstvo za stranku. Tko im, uostalom, može prigovoriti s obzirom da se Ante ne želi maknuti, pa makar HDZ na kraju završio i s manje glasove od sedamnaeste iteracije HSS-a.

Koliko je šuplja Antina vreća argumenata, najbolje pokazuje njegova izjava da je HDZ izašao samostalno na izbore. Za razliku od prošlih, kada je također izašao samostalno na izbore, ali i dobio najviše glasova i najviše vijećnika. Čak je dobio i dva gradska mjesna odbora, ali gle čuda – tada je HDZ vodio članstvu mnogo prihvatljiviji Ante Brkljačić. Koji očito nije bio dovoljno sirov za čelno mjesto takve organizacije.

Kako na lokalne izbore?

Dodatnu dimenziju problemu daju lokalni izbori koji su bliže nego što narod misli. Naime, u HDZ-u postoji jedna konstanta, a to je da uvijek okrenu leđa partneru negdje na polovici mandata, kako bi pripremili teren za kritiziranje i pokušaj osvajanja vlasti. Kako to obično završi, vidjeli smo već nekoliko puta i u Gradskom vijeću i u Županijskoj skupštini, ali upornost im se ne može poreći.

No, ako je raskid koalicije nužnost za HDZ, Dariju takva situacija čak i odgovara, jer veliko je pitanje bi li uopće postao gradonačelnik da je koaliciju s HDZ-om najavio tijekom izbora. Čak i on sâm izjave da je glas za HSLS ustvari glas za HDZ proziva prljavom kampanjom, odajući time više nego što misli.

HDZ mu je nužan za većinu u Gradskom vijeću, ali on zna da mu rejting i imidž te stranke šteti.

Grad liberala

Ako ćemo reći da je gradonačelnik u braku s Bjelovarčanima, onda je HDZ njegova ljubavnica. Lijepo mu je s njom, ali zna da je mora brižno skrivati, pogotovo u malenom gradiću u kojem svatko svakog zna. A kad vidi da je supruga postala sumnjičava, otkantat će ljubavnicu bez premišljanja, čak i pod cijenu javnog iznošenja prljavog rublja i svega onoga što se već događa u neurednim raskidima.

Ali, Bjelovarčani su supruga koja je navikla da se muž okolo švalera i koja misli da je preljub nužno zlo, a grad pun nezasitnih ljubavnica. Ipak smo mi vojni grad koji je osnovala carica Marija Terezija. A ona je, kažu, u nekim stvarima bila pravi liberal.