Sjajna vijest dolazi iz poljskih Katowica. Bjelovarčanin Ratko Kovačić, čelni čovjek Hrvatskog paraolimpijskog odbora, izabran je prošlu subotu za predsjednika Europskog paraolimpijskog odbora. U prethodnom mandatnom razdoblju Kovačić je u EPC-u obnašao funkciju dopredsjednika, na na čelnu poziciju izabran je do 2021. godine.

– Ovim izborom nastavljam svoj dugogodišnji zadatak usavršavanja naše organizacije. Kao član velike paraolimpijske obitelji mogu reći kako sam iznimno ponosan i počašćen, te istovremeno osjećam odgovornost da nas dovedem do zajedničkog cilja. Želio bi zahvaliti svima koji su mi pružili podršku i dali snagu kako bi uspješno nastavio graditi na čvrstim temeljima koje je postavio moj prethodnik John Petersson – kazao je Kovačić za HRT.

Europski paraolimpijski odbor broji 48 nacionalnih paraolimpijskih odbora. Osnovan je 1999. godine sa sjedištem u Beču te djeluje kao krovna organizacija za promicanje i razvoj sporta za osobe s invaliditetom u Europi.
Karijeru u paraolimpijskom sportu Kovačić je započeo kao stolnotenisač. Predstavljao je Hrvatsku na paraolimpijskim igrama u Sydneyu i Ateni. Još kao aktivni natjecatelj sudjelovao je u radu Hrvatskog paraolimpijskog odbora koji je, uz veliku pomoć najbližih suradnika, razvio u respektabilnu nacionalnu organizaciju.

– Želimo svake godine povećati stopu sudjelovanja osoba s invaliditetom u sportu, pogotovo u ekonomski manje razvijenim zemljama Europe. Naša strategija se bazira i na povećanju stope sudjelovanja žena u sportu osoba s invaliditetom diljem Europe, te ćemo u narednom razdoblju veliku pozornost usmjeriti na te dvije točke razvoja – najavio je Kovačić.