Bjelovarčani koji žele uživati u čarima natkrivenih bazena ubuduće će posnovno morati putovati u Daruvar, Koprivnicu ili Đurđevac, jer jedini bjelovarski natkriveni bazen svoja vrata zatvara prvog ožujka. Podsjetimo, natkriveni bazen otvoren je u sklopu Doma za starije osobe Vita Nova, a vlasnici su sada procijenili da im je isplativije taj prostor prenamijeniti u nove smještajne kapacitete. Iako je bazen zamišljen kao dodatni sadržaj korisnicima doma, gotovo od rpvg dana otvoren je Bjelovarčanima. Tu su mogućnost na najbolji mogući način iskoristili u Bjelovarskom plivačkom klubu. Suradnju s Vita Novom započeli su u proljeće 2014. godine. Nakon šest zimskih sezona kroz BPK je prošlo 270 plivača, od kojih velika većina redovito trenira cijele godine, te 140 neplivača, poručuju iz Kluba. Usto, na bazenu u Vita Novoj tijekom dvije godine čak 400 predškolaca naučilo je plivati.

Ostala samo nada

– Ne preostaje nam ništa nego svake godine nadati se dugom i toplom ljetu na otvorenim Gradskim bazenima te skoroj izgradnji zatvorenog bazena. Volja, želja i stručnost je tu, a broj djece opravdava svrhu zatvorenog bazena u Bjelovaru. Priča se širi na sve sfere društvenog života našega grada. Nadamo se da će nam se svima želja ostvariti – poručili su Vanja i Marko Mihalinec iz BPK.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak kazao je kako je Grad “pokušao napraviti sve što je mogao”, uključujući i veći iznos sufinanciranja.

– E sada, ako je Vita Novi neisplativo imati takav mali bazen, možete misliti kakav bi to uteg bio za grad Bjelovar. Ali, zbog djece smo to bili spremni napraviti. Mi i dalje radimo na projektu bazena u Korenovu, trebali bi konačno početi bušiti ove godine. Dugo smo vremena izgubili na pripreme – odgovorio je gradonačelnik na konstataciju jedne od Bjelovarčanki da se nema za natkriveni bazen, ali se ima za novi gradski stadion, iako nogometaši mogu trenirati i na postojećem, a plivači neće imati gdje trenirati tijekom zimskih mjeseci. Vrijedi napomenuti i kako projekt izgradnje toplica u Velikom Korenovu nije prošao na EU fondovima, te da je prebačen Hrvatskim vodama.

Za novi nogometni stadion 14 milijuna godišnje

Svakako vrijedi spomenuti kako je samo u ovogodišnjem gradskom proračunu za izgradnju novog nogometnog stadiona planirano vrtoglavih 14 milijuna kuna, pri čemu niti jedna lipa neće stići iz EU fondova, nego će čitav trošak izgradnje pokriti građani. Inače, puna cijena izgradnje stadiona ne zna se niti dan-danas. Jedino što je poznato jest da je najniža ponuda građevinskih tvrtki iznosila 28 milijuna kuna.

Inače, negdje u ladicama gradske uprave krije se i građevinska dozvola na novi natkriveni bazen. Ishođena je tijekom mandata prethodnog gradonačelnika, Antuna Korušeca, koji je smatrao da Bjelovarčani zaslužuju natkriveni bazen, ali i poručio kako bi se trebao graditi kada za to budu dostupni novci iz EU fondova.

Na slici: Bjelovarčani su među prvima u bivšoj državi imali bazen, a fotografija je iz 1934. godine