Oni koji su u svojim stanovima željeli imati komfor hodanja u donjem rublju, sada će to ujedno i osjetiti na računima, poručuje Mario Brestovečki, direktor Beminga

Radijatori u većini stanova u najvećim bjelovarskim zgradama odnedavno su bogatiji za razdjelnike, uređaje koji, kako im i ime kaže, razdjeljuju toplinsku energiju. Osim što je postavljanje tih spravica uvjetovano Zakonom o toplinskoj energiji, njihova velika prednost je što stanari zgrada napokon plaćaju onoliko koliko doista i potroše. Mario Brestovečki, direktor Beminga, najveće gradske tvrtke za održavanje zgrada, posljedice uvođenja razdjelnika simbolički opisuje na način da će oni koji su u svojim stanovima željeli imati komfor hodanja u donjem rublju, sada to ujedno i osjetiti na računima. Beming je do sada postavio razdjelnike u oko šest tisuća bjelovarskih stanova, a preostalo je postaviti ih u još dvije tisuće, ali ne do kraja ove, već do kraja iduće godine. Naime, krajnji rok za postavljanje razdjelnika u manjim zgradama, onima koje broje do 30 stanova, je kraj iduće a ne ove godine. Podsjetimo, kazne za nepostavljanje razdjelnika prilično su visoke te iznose od deset do 50 tisuća kuna za sve vlasnike stanova koji se griju na toplane, ili imaju vlastite kotlovnice. Valja spomenuti i kako razdjelnik košta 287 kuna po komadu, a postavlja se po jedan na svaki radijator. Stanari ih ne mogu plaćati iz pričuve jer nemaju svi stanovi jednak broj radijatora, no Beming im je omogućio plaćanje na 12 rata beskamatno.
Što se krije iza većih računa
– Stanari ne trebaju očekivati drastično manje račune za grijanje, no oni koji manje troše plaćat će manje i obratno. Trenutno dijelimo i prigodne brošure putem kojih jednostavnim rječnikom korisnicima želimo objasniti kako da koriste razdjelnike, odnosno kako da se griju. Imamo primjer stana u kojemu su na radijatorima debele zavjese, a ispred radijatora trosjed. U takvim slučajevima ne griju zrak, već upravo zavjesu i trosjed, dakle energija se troši uzalud – govori Brestovečki. Listopad i studeni, nastavlja, predstavljat će probno razdoblje u kojemu bi građani trebali početi primjenjivati osnovna pravila o učinkovitom grijanju, a onima čiji računi budu veći od prosjeka, predstavnici Beminga pokušat će odgonetnuti u čemu eventualno griješe. Brestovečki napominje i kako postoji mogućnost, s obzirom da je riječ o velikom broju uređaja, i da su neki u kvaru pa će se i to provjeravati u navedenom razdoblju.
– Vjerujem da će ugradnja razdjelnika motivirati stanare da počnu razmišljati i o uvođenju kvalitetnije toplinske izolacije, jer to je ono što će omogućiti najveće uštede. Razdjelnici će smanjiti račune onima koji za rashlađivanje stana neće koristiti otvaranje prozora, a prethodno su “odvrnuli” radijatore do kraja. Štoviše, već sada imamo nekoliko zgrada koje su se odlučile na novu, šparnu fasadu i to ćemo raditi tijekom iduće godine – poručuje Brestovečki.