BJELOVAR – Kao da ih daju besplatno – tim bi se riječima otprilike mogao opisati red koji se stvorio ovih dana na bjelovarskoj tržnici ispred štanda OPG-a Piskor.

Povod reda bile su prve domaće trešnje koje su ovih dana napokon dozrele. Kako doznajemo od supružnika Piskor, riječ je o ranim trešnjama koje su posve rasprodane u par dana, no već sredinom lipnja na tržnicu stiže druga sorta s njihovih nasada, a riječ je o sorti rust.

Mraz donio velike štete

-Nažalost, ove godine nam je mraz uništio dobar dio uroda. Inače bismo ove rane sorte dobivali preko jedne tone, a ove godine tek između 200 i 300 kilograma. Kada je riječ o šljivama, još je gore. Mi inače imamo šljiva za čitavu jesen, no što će biti ove godine zaista je teško reći. Kada se mrazu dodaju i brljci kojima su rane trešnje prvi pravi obrok u godini, teško možemo biti zadovoljni ovakvom sezonom. Imamo i topove i različite naprave za plašenje, ali izgleda da se više ničega ne boje – pričaju nam Dobrila i Đuro Piskor iz Babinca, naselja na području općine Velika Pisanica, otkrivajući kako na svom nasadu voća smještenom na daruvarskom području imaju 40-ak stabala ranih trešanja te oko 120 stabala sorte rust.

Piskori su inače bjelovarskim kupcima najpoznatiji po domaćem povrću i to posebice po rajčici i paprici, a tijekom godina njihov štand kvalitetom privlači sve veći broj zadovoljnih mušterija. Tako je bilo i proteklog tjedna pa je bilo gotovo nemoguće razmijeniti nekoliko rečenica s ovim vrijednim supružnicima. Do otprilike 11 sati njihov je štand posjetilo čak stotinjak kupaca. Brojka je to koja potvrđuje da Bjelovarčani vole zdrave i domaće proizvode i to posebice kada ih mogu nabaviti pop prihvatljivim cijenama.

Domaće i kvalitetno

-Vidimo da ljudi znaju prepoznati domaće, ali i da cijene domaći proizvod jer stalno imamo posla. Što donesemo, to i prodamo. Cijena kilograma trešanja iznosi 30 kuna što je zaista dobra cijena koju si mi možemo priuštiti jer smo sami proizveli ove trešnje. Da moramo u Zagreb na Zelenu tržnicu pa da ondje moramo platiti robu koju kasnije prodajemo, da moramo platiti benzin i još pri tome nešto zaraditi, cijena trešanja morala bi biti viša. Ovako smo zadovoljni i mi i kupci. Oni je dobivaju kvalitetan, domaći, nešpricani proizvod, a mi jer prodamo sve što proizvedemo – zadovoljni su naši sugovornici.