Raspisivanjem javnog natječaja za prodaju devet građevinskih parcela u Ulici Željka Markovića gradska uprava, nakon nešto više od šest godina stanke, ponovno je aktualizirala projekt izgradnje niskoenergetskih i pasivnih kuća u Bjelovaru. Gradilišta se prodaju po 40-ak eura za “kvadrat”, ali s obzirom da će se kupac tražiti putem licitacije, moguće je da će se postići i više cijene. Vrijedi spomenuti da je riječ je o parcelama označenim kao livada veličine od 585 do 749 metara kvadratnih, a početna cijena im se kreće od 178 pa do 202 tisuće kuna.
U natječajnoj dokumentaciji, usto, spominje se i da Grad Bjelovar u proračunu za 2017. godinu planira izgradnju komunalne infrastrukture i vodnih građevina u tom dijelu grada, što će svakako pozitivno utjecati na potencijalne kupce. A, upravo je (ne)zainteresiranost Bjelovarčana jedan od ključnih razloga zbog kojih se u natječaj kreće tek sada.

Interes postoji

– Nismo željeli raspisivati natječaje na kojima nećemo pronaći kupce. S obzirom da smo u posljednje vrijeme počeli dobivati upite o kupnji tih parcela, procijenili smo da je sada pravi trenutak i da će biti zainteresiranih – govori bjelovarski gradonačelnik Antun Korušec. Vrijedi napomenuti kako je naselja sa “šparnim hižama” prvi počeo forsirati Grad Koprivnica. Kupce parcela, većinom mlade obitelji, gradska vlast dodatno je motivirala ukidanjem obveze plaćanja komunalnog doprinosa, što bi u “bjelovarskim gabaritima” predstavljalo umanjenje troška za otprilike 20-ak tisuća kuna. Grad Bjelovar takvu mjeru nema, no nije isključeno da je buduća vlast uvede.

Žestoki prosvjedi

Podsjetimo, sama namjera izgradnje “šparnih hiža” ispod Mohorovičićeve ulice izazvala je glasne i uporne prosvjede tamošnjeg stanovništa, čak i peticiju protiv izmjene plansko-prostorne dokumentacije koju je potpisalo 80-ak građana.
– Nakon nebrojenih sastanaka prihvatili smo sve primjedbe i sugestije stanovnika, osim one da tamo ne bude ničega. Željeli smo oplemeniti zapuštenu gradsku parcelu, a zločestoća i bezobrazluk pojedinaca s kojom smo se pritom susreli može se okarakterizirati kao mobing prema gradskoj upravi, koja ne smije i neće biti ničiji talac. Vrijeme je da se razvitak grada stavi ispred koristi pojedinaca – istaknuo je na sjednici Gradskog vijeća bivši bjelovarski dogradonačelnik Ante Topalović.