Početkom kolovoza Bjelovar, poput mnogih kontinentalnih gradova, bilježi vrhunac sezone pustoće – parkirališno mjesto moguće je pronaći čak i u blizini tržnice subotom, a čak su i uobičajene gužve na šalterima, primjerice, pošte, mnogo rjeđe.

Ovog ljeta čini se kako je poveći broj ugostiteljskih objekata odlučio barem nakratko zatvoriti svoja vrata radi kolektivnih godišnjih odmora, a ponegdje i radi preuređenja.

Sezona godišnjih odmora uzima svoj danak s obje strane – manje korisnika usluga mnogobrojnih ustanova u ovo vrijeme traži pomoć, a s druge strane, i službenici se moraju odmarati. Ako već ne od silnog posla, onda po pravu koje uživaju kao potpisnici kolektivnog ugovora.

30 posto manje upita

Od Kristine Turković, glasnogovornice Grada Bjelovara, doznajemo da tamo ne planiraju godišnje odmore odraditi na račun poreznih obveznika, nudeći im ljetno radno vrijeme koje je kraće od uobičajenog.

– Tijekom ljetnih mjeseci gradska uprava dostupna je građanima kao i svih ostalih mjeseci u godini. Drugim riječima, radno vrijeme gradske uprave, kao i njezinih upravnih odjela i ureda koji rade sa strankama jednako je kao i tijekom godine. Uredi ne rade skraćeno, a niti se zatvaraju radi godišnjih odmora djelatnika. Grad Bjelovar rasporedio je snage unutar gradske uprave tako da u svakom trenutku građani mogu obaviti što trebaju i doći do informacija – poručuje glasnogovornica Turković. Dodaje kako su u gradskoj upravi „fjaku” dočekali sredinom prošlog mjeseca.

– Donedavno su upiti građana i zahtjevi za određenim dokumentima i potvrdama bili jednakog intenziteta kao i tijekom godine, no od sredine srpnja taj broj se smanjio. Primjerice, djelatnice na blagajni koja se nalazi u prizemlju zgrade, imaju za oko 30 posto smanjen priljev građana što je, naravno, posljedica godišnjih odmora – pojašnjava glasnogovornica Turković.

Komunalni redari rade i usred ljeta

Nakon velike gužve u travnju, svibnju, lipnju i početkom srpnja, manje ljudi primjećuju i djelatnici Upravnoga odjela za komunalne djelatnosti i uređenje prostora, posebice na poslovima legalizacije i izdavanja različitih građevinskih dozvola, dodaje glasnogovornica Turković. Ipak, postoje i oni koji na svojem radnom mjestu ne osjećaju smanjen intenzitet poslova uslijed ljetnog mrtvila. Riječ je o komunalnim redarima koji, bez obzira na sezonu godišnjih odmora, ne bilježe smanjenje upita i intervencija. Štoviše, one su i povećane radi potrebne košnje, dojava o zapuštenim parcelama i neodržavanim okućnicama i slično, govori glasnogovornica Turković.