Nakon travanjske samostalne izložbe „Ogledalo čudesnog“ u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, bjelovarska slikarica, ilustratorica i autorica slikovnica Melita Kraus, s dijelom svojih slikarskih radova nakratko se „preselila“ u New York. Naime, u tamošnjoj Brooklyn Jewish Art Gallery at CKI, od 21. listopada do 21. studenoga traje izložba na kojoj sudjeluje 37 umjetnika iz cijeloga svijeta. Tematski je posvećena Golemu, mitskome liku iz židovske predaje, a popraćena je i drugim umjetničkim zbivanjima pod istim motom – kazališnim predstavama, filmskim projekcijama i koncertima.
Brooklyn je, inače, dio New Yorka koji je legendaran po svojoj multietničnosti i multikulturalnosti, s najbrojnijim židovskim zajednicama na svijetu.

– Na izložbi sam zastupljena s najvećim brojem radova jer se temom Golem bavim već deset godina u raznim slikarskim i literarnim formama. Dojmovi su sjajni! Predstavila sam 21 rad – slike, role, ilustracije i art book. Na otvorenju je bilo preko 200 ljudi koji su me obasipali neviđenom pažnjom, ne samo zbog mojih radova, već i priče o mojoj obitelji, gradu u kojemu živim, ali i suradnje s hrvatskim Židovima. Nikada, ali zaista nikada u životu nisam doživjela takvu pažnju i gostoprimstvo.

To je zasigurno jedan su od najvećih darova u mome životu – poručuje iz New Yorka Melita Kraus.
Inače, ova je Bjelovarčanka već odavno svojim prepoznatljivim slikarskim rukopisom u kojemu dominira kolorit, imaginacija i univerzalna poruka koja dopire do svakoga čovjeka, „preskočila“ granice Europe. Primjerice, malo je poznato, kako je ona jedina umjetnica iz Hrvatske čije se djelo nalazi u stalnom postavu Muzeja holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu.