U Mjesecu oralnog zdravlja koji se upravo obilježava Bjelovar je, prigodno, postao bogatiji za novi i moderni digitalni zubni rendgen La dental. Riječ je o suvremenom rendgenu koji Bjelovarčanima, kao i svim drugim pacijentima koji gravitiraju u središte Bjelovarsko-bilogorske županije, donosi bitno manje zračenja kod snimanja zuba, a upravo je to njegova najznačajnija razlika u odnosu na uslugu koja se pacijentima nudi preko uputnice HZZO-a.

Različite pretrage

-Riječ je o digitalnom zubnom rendgenu koji, zbog najvećeg raspona struje i napona, odašilje najmanju dozu zračenja. Bjelovar ranije nije imao digitalni zubni rendgen u privatnom angažmanu kao što već niz godina imaju drugi gradovi, a to je naše što je sredini poput naše itekako potrebno – kazala je stomatologinja Danijela Hajdinjak Prihić, predstavnica La dentala pri tome pojašnjavajući kakve je pretrage moguće obaviti u ovom dentalnom studiju.

-Uz pomoć ovog uređaja rade se snimke obje čeljusti odnosno ortopani koji su danas toliko detaljni kao da je napravljena mala slika zuba. Snimamo i čeljusni zglob, a riječ je o pretrazi koja se obavlja u slučaju bolova kod otvaranja ili zatvaranja čeljusti. Tu su i snimke sinusa, kao i male slika zuba te zagrizne snimke kod kojih se snima tri do četiri zuba, a na kojima se sjajno vidi postranični karijes. Naime, kod nas većina ljudi ne četka međuzubne prostore pa nerijetko baš tu nastaje karijes koji stomatolozi ne mogu uočiti kliničkim pregledom, već se vide na rendgenu – otkriva stomatologinja Hajdinjak-Prihić u čijem se studiju obavljaju i snimke uz pomoć posebnog nastavka koji se naziva kefalostat.

Za dječje aparatiće

-Ovim nastavkom se rade lateralne snimke glave koje se koriste u ortodonciji, odnosno prilikom izrade aparatića za zube za djecu. Naime, za izradu aparatića ortodontu je potrebna snimka po kojoj ortodont djetetu postavlja dijagnozu. Do sada smo za takva snimanja male pacijente upućivali u Zagreb ili su roditelji svoje mališane vodili na privatna snimanja u neki drugi grad. Sada je ta usluga dostupna i u Bjelovaru, a mi ćemo se potruditi da u narednom razdoblju bude dostupna i preko HZZO-a – istaknula je stomatologinja napominjući kako je prilikom postavljanja dijagnoza liječnicima dentalne medicine najvažnije je imati kvalitetnu i preciznu snimku, a ovaj uređaj daje upravo takve snimke. (im)